Markotić očekuje daljnji porast broja zaraženih

Šefica zagrebačke Zarazne bolnice gostovala je na RTL-u

ZADNJA IZMJENA: kol 14, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

U Hrvatskoj se u idućih nekoliko dana očekuje daljnji porast zaraženih koronavirusom. Kazala je to gostujući u emisiji RTL Danas ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Alemka Markotić. Povećanje broja pojasnila je novim žarištima u Hrvatskoj, odnosno kontaktima onih koji su već zaraženi.

Nakon toga će se, kako je rekla, situacija smiriti jer građani obično na povećan broj reagiraju i poslušaju preporuke i savjete epidemiologa. “Ono što je dobro u sadašnjoj situaciji je da je klinička slika zaraženih vrlo blaga i da je mogućnost prijenosa zaraze možda manja, no na to se ne treba oslanjati”, dodala je.

Porast novozaraženih i turizam

Na pitanje je li povećan broj novozaraženih posljedica otvaranja zemlje zbog turizma, dr. Markotić je odgovorila kako se s povećanjem migracija povećava i šansa da broj zaraženih bude veći. “Dosad nema podataka o velikom broju zaraženih turista”, kazala je Markotić te dodala kako je u ovo vrijeme broj zaraženih povećan i u drugim zemljama te da je to rezultat godišnjih odmora i većeg broja putovanja.

Još jednom je upozorila na mlađe ljude, čiji se broj u zarazi povećao. “Više je mlađih na obali, oni su slobodniji, više se opuste i ne razmišljaju o posljedicama”, kazala je Markotić.

Komentirala nezadovoljstvo ugostitelja

Komentirala je i nezadovoljstvo ugostitelja koji upozoravaju da zbog pojedinih kolega iz određenih dijelova zemlje, nove mjere moraju podnositi svi, što smatraju nepravednim. Markotić je na to kazala da su mjere privremene, odnosno da će trajati deset dana i da će potom biti učinjena revizija.

“Mjere su uvedene zbog povećanog broja zaraženih, a nakon deset dana ćemo vidjeti hoće li biti promjena. Mi smo dosta dugo pokušavali preporukama i riječima upućivati da su klubovi pod povećanim rizikom. Vi ne možete ići od kluba do kluba i gledati je li netko ondje zaražen, a nitko ne može jamčiti da mu u klub nije ušao netko tko je zaražen”, komentirala je dr. Markotić.

Osvrnula se i na predstojeću jesen te kazala kako neće biti potpunog zatvaranja, ali da je ono vjerojatno ondje gdje će se pojaviti nova žarišta.

Zdravka Grund
Telegram autor
1750 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program