Ministar potvrdio drugu žrtvu koronavirusa. U Zagrebu je umro 74-godišnji muškarac

Ležao je u klinici Fran Mihaljević

ZADNJA IZMJENA: ožu 26, 2020
Foto: PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u četvrtak je preminula druga žrtva koronavirusa u Hrvatskoj, potvrdio je Hini ministar zdravstva Vili Beroš.

Jutarnji list piše kako se radi o 74-godišnjem Zagrepčaninu koji je posljednjih nekoliko dana zbog teškog oblika koronavirusa bio na respiratoru. Javljaju da preminuli pacijent nije boravio u inozemstvu. Ne zna se kako se zarazio, a Jutarnji piše da je i njegova supruga u teškom stanju.

Ravnateljica bolnice Alemka Markotić na današnjoj je konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite izjavila kako je jedan od bolesnika na respiratoru u kritičnom stanju.

Druga žrtva koronavirusa u Hrvatskoj

Gospodin iz Zagreba druga je žrtva koronavirusa. Ranije je preminuo i poznati ugostitelj iz Istre. Šef HZJZ-a Krunoslav Capak u srijedu je potvrdio da je patološki nalaz otkrio kako je upravo virus Covid 19 uzrokovao smrt 70-godišnjeg Antona Nine Kernjusa. Prema navodima obitelji pokojnog Kernjusa, poznatog ugostitelja iz istarske Brtonigle, u njegovom slučaju došlo je do ozbiljnih propusta. Nekoliko dana nakon smrti, ministar Beroš najavio je slanje hitne inspekcije u Opću bolnicu Pula, kako bi se ustanovile sve okolnosti vezane uz slučaj. Beroš je tada rekao da “istina mora doći na vidjelo, jer je ona jedino relevantna”.

Govoreći o tom slučaju danas, ministar Beroš je rekao da mu klinička slika nije bila teška, no izvidi su još u tijeku, a prema sadašnjim informacijama obitelj je odbila preporučenu hospitalizaciju. “Zdravstvena inspekcija je otišla na teren, razgovarala sa svima. Prema informacijama koje imam, obitelj je smatrala da u tom trenu sanitetski prijevoz nije bio potreban, iako je epidemiolog to preporučio, kao i odlazak u bolnicu. Po onome što trenutno znam, nije se radilo o težoj kliničkoj slici”, kazao je Beroš.

U Hrvatskoj ukupno 481 slučaj zaraze

U Hrvatskoj je potvrđeno 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa ih je trenutno ukupno 481, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. “Ako kompariramo povećanje od jučer ujutro, i dalje držimo situaciju pod kontrolom. Nema eksponencijalnog rasta zaraženih, što je od iznimne važnosti”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Ukupno je testirano 3958 uzoraka, a samo jučer obavljeno je 566 testiranja što ukazuje da su pokrenuti kapaciteti u funkciji i da se povećava broj testiranja.

Na respiratoru je 14 bolesnika – osam u Zagrebu, tri u Osijeku te po jedan u Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Beroš je istaknuo da je od ukupnog broja bolesnika njih tri posto na respiratoru, što je zadovoljavajuće jer su projekcije govorile da će se raditi o pet posto bolesnika.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2034 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program