Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Među djecom se širi novi pogibeljni izazov: leže nasred ceste i izmiču autima koji se približavaju

Novi izazov se pojavio na TikToku

An Indian mobile user browses through the Chinese owned video-sharing 'Tik Tok' app on a smartphone in Bangalore on June 30, 2020. - TikTok on June 30 denied sharing information on Indian users with the Chinese government, after New Delhi banned the wildly popular app citing national security and privacy concerns.
"TikTok continues to comply with all data privacy and security requirements under Indian law and have not shared any information of our users in India with any foreign government, including the Chinese Government," said the company, which is owned by China's ByteDance. (Photo by Manjunath Kiran / AFP)
FOTO: AFP

Iz Osnovne škole Kajzerica u Zagrebu su se oglasili na svojoj web stranici s porukom o novom opasnom izazovu među učenicima koji se, pišu, proširio s društvene mreže TikTok.

U svojoj obavijesti javljaju kako su u razgovoru s učenicima saznali kako se među njima širi nova igra. “Ona se sastoji od izazova da učenik legne posred ceste sve dok se automobil ne primakne blizu, a onda se brzo moraju izmaknuti. Učenici su potvrdili da među njima postoje oni koji se tako igraju”, javljaju iz škole.

Mole roditelje da obrate pažnju na sadržaj koji djeca gledaju

Dodaju kako je se čini da je izazov krenuo s TikToka koji pojedini učenici koriste. “Molimo Vas da obratite pažnju na sadržaj koji je dostupan djeci, pogotovo kada su u pitanju opasne aktivnosti poput navedene”, poručili su iz te škole. Osim toga, savjetovali su roditeljima da ograniče pristup društvenim mrežama djeci i da nadziru njihove aktivnosti.

Podsjetimo, u Italiji je u siječnju preminula 10-godišnja djevojčica, čiji su roditelji rekli da je sudjelovala u takozvanom izazovu gušenja na TikTok-u, stavljajući remen oko vrata i zadržavajući dah dok se snimala na telefon. “TikTok je bio njezin svijet. I YouTube. Tako je provodila vrijeme”, rekao je otac djevojčice Angelo Sicomero novinama Corriere della Sera.

Tužitelji su otvorili istragu o mogućem poticanju na samoubojstvo i istražuju je li tko pozvao djevojčicu da sudjeluje u izazovu, a talijanska regulatorna agencija za privatnost podataka naložila je TikToku da blokira račune svih korisnika u Italiji čiju dob ne može provjeriti.