Život

Melbourne zbog korone opet ide u karantenu. Oko pet milijuna ljudi ne smije napustiti grad

Melbourne je imao rekordni dnevni rast broja slučajeva

SYDNEY, AUSTRALIA - JULY 03: A nurse takes the temperature of arriving rail passengers from Melbourne at Central Station on July 03, 2020 in Sydney, Australia. The NSW state government are considering road checkpoints and extra screening at Sydney Airport to keep travellers from Melbourne's COVID-19 hotspot areas out of the state.  From today, Victorians from the 10 Melbourne COVID-19 hotspot postcode areas are banned from coming to New South Wales and could face fines up to $11,000 or sent to jail for six months if they attempt to enter the state. NSW residents are also banned from visiting Melbourne hotspots and will face the same penalties. The new public health order comes as Victoria responds to an increase in COVID-19 cases from community transmission. (Photo by Lisa Maree Williams/Getty Images)
FOTO: Getty Images

Više od pet milijuna stanovnika australske države Victoria ponovno će biti u karanteni, odredile su u utorak lokalne vlasti, zbog visokih brojki novih slučajeva zaraze koronavirusom. Karantena stupa na snagu u ponoć s utorka na srijedu, trajat će najmanje šest tjedana, a obuhvatit će glavni grad države Victoria Melbourne i Mitchell Shire sjeverno od grada, odnosno oko pet milijuna ljudi, rekao je guverner države Victoria Daniel Andrews.

Nekoliko tjedana nakon što je počelo postupno otvaranje, stanovnici tih područja moći će samo napuštati domove zbog neodgodivih razloga, poput odlaska na posao, liječniku, radi vježbanja ili odlaska u trgovinu. U domove se ne smiju primati gosti, a škole u pogođenim područjima neće otvoriti svoja vrata drugi tjedan, kao što je predviđeno školskim kalendarom. Stanovnici Melbournea također ne smiju napuštati grad.

Imali su rekordni rast broja slučajeva

Nakon rekordnog dnevnog rasta broja slučajeva, Andrews je novinarima rekao da se radi o “neodrživo visokim brojevima novih slučajeva”. Država Victoria registrirala je u 24 sata 191 novi slučaj zaraze koronavirusom što je najviši broj otkad je epidemija buknula. Dosadašnji rekord za tu državu bio je 127 a zabilježen je u ponedjeljak. Andrews je rekao da mu je jasno da će zatvaranje uzrokovati “ogromnu štetu” ali je istaknuo da ne postoji alternativa.

“Mjesta koja su se postupno otvarala morat će se vratiti na isključivi sustav dostava”, rekao je. “Drugi poslovni subjekti koji su se otvorili morat će se zatvoriti”. “Za nas će biti veliki posao nastaviti davati potporu”, dodao je. Guverner je kazao da će se stanje u državi Victoria sigurno još pogoršati prije nego krene prema boljem, a stanovnici koji će budu poštivali karantenu suočit će se s kaznom.

Ostale australske države i teritoriji nastavljaju bilježiti male brojke novih infekcija, a zabranile su ulazak na svoj teritorij stanovnicima države Victoria. Australija ima ukupno oko 8500 zaraženih i 106 smrtnih slučajeva od početka epidemije.

Nastavite čitati