Merkel potvrdila novi lockdown u Njemačkoj; upravo je objavila detalje

Merkel tvrdi kako moraju djelovati sada ako žele izbjeći zdravstvenu krizu nacionalnih razmjera

ZADNJA IZMJENA: lis 28, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Njemačka kancelarka Angela Merkel upravo je održala konferenciju za medije na kojoj je potvrdila kako je nakon razgovora s čelnicima regija odlučila da će Njemačka od 2. studenog ući u djelomični lockdown. Mjere će vrijediti u cijeloj zemlji te će biti revidirane za dva tjedna.

Merkel je izjavila kako su to “teške mjere”, ali da se broj pacijenata na odjelima intenzivne njege udvostručio u proteklih deset dana, što pak znači da će uskoro biti popunjeni svi kapacitet ako se zaraza nastavi ovim trendom.

‘Moramo djelovati odmah’

Kancelarka je istaknula i kako je zemlja došla u situaciju kada je postalo nemoguće utvrditi gdje se 75 posto svih novozaraženih doista i zarazilo.

“Situacija s virusom je jako ozbiljna jer je brzina zaraze izuzetno visoka. Moramo djelovati i moramo djelovati sada ako želimo izbjeći zdravstvenu krizu nacionalnih razmjera”, istaknula je Merkel.

Merkel je najavila i veliku injekciju za segmente gospodarstva koji će biti zatvoreni; poput kafića restorana, klubova i turističkih djelatnosti. Riječ je o 10 milijardi eura.

Novi lockdown

Kako smo već izvijestili u Njemačkoj bi od sljedećeg tjedna trebalo biti na snazi novo ograničenje javnog života kojem je cilj maksimalno smanjenje broja socijalnih kontakata a mjere se, kako javljaju mediji, odnose na zatvaranje ugostiteljskih objekata i ograničenja okupljanja u privatnom i javnom životu.

Od ponedjeljka bi tako bilo moguće javno okupljanje maksimalno deset osoba iz najviše dva kućanstava, restorani i kafići bi također trebali biti zatvoreni za goste, uz mogućnost dostave hrane i pića. Izuzetak su kantine. Ova mjera bi treba trajati čitav studeni.

Za publiku bi čitav studeni trebali biti zatvoreni i sportski objekti. Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier najavio je prije sastanka kako bi vlada mogla pokriti i do 75 posto gubitaka gospodarstva zbog novih mjera protiv pandemije.

Andrej Dimitrijević
Telegram autor
229 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program