Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Meteorolozi na Telegramu odgovaraju na pitanje kada stiže ljepše vrijeme: 'Čeka nas duži period nestabilnosti i kiše'

Meteorolozi još neko vrijeme ne vide duža sunčana razdoblja

FOTO: Ilustrativna fotografija/Sandro Lendler/DHMZ

Iako nam je ljeto sve bliže, po vremenu posljednjih dana to se ne bi reklo. Konstantno se izmjenjuju sunce i kiša, a temperature, pogotovo one jutarnje, još uvijek su ispod prosjeka za ovo doba godine. Probleme stvara i vjetar, ali ovakvo nestabilno vrijeme ipak nije tako čudno za svibanj.

Kako se lipanj približava nazvali smo stručnjake, Teu Blažević s N1 Televizije i Darija Brzoju s NoveTV te smo ih pitali kada bi se vrijeme trebalo ustabiliti. Nažalost, to neće biti tako skoro i ovakvo promjenjivo vrijeme trebalo bi trajati čak do polovice lipnja.

Nestabilan vikend

Cijeli vikend, ali i sljedeći tjedan, trebali bi biti jednako nestabilni kao tjedan iza nas. “Nema naznaka stabilizacije iako nam u ponedjeljak, 1. lipnja, klimatološki počinje ljeto. Što se vikenda tiče i dalje će se nad našim krajevima zadržavati hladniji zrak, tako da će zapravo i temperature biti nešto niže od prosjeka za ovo doba godine, osobito na kontinentu”, kaže nam Blažević.

Brzoja se slaže s njom: “Vrijeme se neće nešto mijenjati idućih dana. I dalje nam je situacija vrlo slična kao i dosad i vlažan i nestabilan zrak će nad našim područjem kružiti sve do sredine sljedećeg tjedna”. Dodaje kako će se temperature i dalje kretati oko 20 ili 21 stupnja u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Duž obale temperature će biti oko 20 stupnjeva, osim u Dalmaciji gdje će biti oko 24, 25 stupnjeva. “Očekuje nas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. U subotu je najveća vjerojatnost za kišu u Slavoniji i u Dalmaciji. Kiša bi trebala padati i u noći s nedjelje na ponedjeljak”, kaže Brzoja.

Prognoza za subotu screenshot DHMZ

Do subote bura, onda južina

Prethodne dane obilježio je i vjetar, a čini se da će i dalje nastaviti puhati: “Nastavlja se i puhanje bure koja je i jutros stvarala probleme u prometu. Ona danas nešto malo slabi, ali ponovo navečer jača i zapravo će i u subotu puhati”, kaže Blažević.

Tek u nedjelju bura će promijeniti smjer u južnu pa će i vikend biti hladniji nešto je uobičajeno za ovaj dio godine. “Ponovo će biti lokalnih nestabilnosti u subotu, uglavnom na istoku i jugu zemlje. U nedjelju će biti nešto povoljnije, bit će sunčanih razdoblja”, govori Blažević s N1.

Sljedeći tjedan kišovito

U tjednu ispred nas trebalo bi također biti promjenjivo: “Ponovno idući tjedan, gotovo svakodnevno, treba računati na pljuskove i kišu uz koju prolazno može i zagrmjeti, a može biti i prolazno pojačanih naleta vjetra pa čak i pojave tuče”, kaže Blažević te dodaje kako u nadolazećim danima nema naznaka dugotrajnije stabilizacije.

S njom se slaže i Brzoja koji također potvrđuje da će vrijeme ostati promjenjivo i tijekom vikenda i sljedećeg tjedna. “Sve skupa, u idućih nekoliko dana, ne očekuju se velike oborine nego će tu i tamo biti pljuskova. Više će to biti dojam ružnog vremena, nego što će stvarno biti neke velike količine kiše”, kaže Brzoja.

Dodaje i kako bi prvo pravo ljetno vrijeme trebalo doći krajem sljedećeg tjedna: “Međutim još nije sigurno hoće li biti osobito stabilno jer će nam sa Sredozemlja pristizati dosta topliji zrak, ali to znači da ponovno može biti i nestabilno. U svakom slučaju bit će dosta šareno i promjenjivo”, govori Brzoja i dodaje da nema nijednog dugog sunčanog razdoblja na vidiku.

Meteoalarm za subotu screenshot Meteoalarm

Prva polovica lipnja neće biti stabilna

Blažević nam kaže kako ne vidi stabilizaciju ni u prvoj polovici lipnja. “Čini se da bi potkraj idućeg tjedna, oko 5. lipnja, moglo doći do vrlo kratkotrajnog prodora toplijeg zraka s prostora Afrike i to bi mogle biti nešto ljetnije prilike. Tada bismo dan ili dva mogli imati temperature blizu 30 stupnjeva”.

To neće potrajati i odmah nakon toga stiže nam novi val hladnijeg zraka. “Dugoročnije prognoze zasad pokazuju da prva polovica lipnja neće biti pretjerano stabilna i da se ne trebamo nadati nekom duljem suhom periodu. Eventualno će to biti po jedan ili dva lijepa dana”, zaključuje Blažević.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više