Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Meteorolozi: 'Ovo bi ljeto moglo biti nepodnošljivo vruće, no možda će to biti jedno od najhladnijih u idućim desetljećima'

U godinama koje dolaze toplinski valovi će se pogoršati, a ne poboljšati, tvrde meteorolozi

A firefighter and locals rush to a burning house in an attempt to extinguish forest fires that are approaching the village of Pefki on Evia (Euboea) island, Greece's second largest island, on August 8, 2021. - Hundreds of Greek firefighters fought desperately on August 8 to control wildfires on the island of Evia that have charred vast areas of pine forest, destroyed homes and forced tourists and locals to flee. Greece and Turkey have been battling devastating fires for nearly two weeks as the region suffered its worst heatwave in decades, which experts have linked to climate change. (Photo by ANGELOS TZORTZINIS / AFP)
FOTO: AFP

Tek su prvi dani ljeta, a veliki dio svijeta već proživljava paklene vrućine. U posljednja dva tjedna, ekstremni toplinski valovi pogodili su mnoge dijelove Europe, SAD-a i Kine, prijeteći životima, povećavajući rizik od šumskih požara i testirajući izdržljivost toplinskih mreža, piše Vox. Temperature su u Francuskoj dosegnule više od 43 stupnja Celzijusa.

U Minnesoti su temperature iznad 40 stupnjeva dovele do pucanja ulica i stakala na automobilima, a u Kansasu je od vrućine stradalo na tisuće goveda. Sve se to događalo prije nego je ljeto službeno počelo što je izazvalo veliku zabrinutost među znanstvenicima koji se bave klimom jer toplinski valovi, kako se planeta zagrijava, počinju stizati sve ranije. “Posebno uznemirava kako temperature u Europi postavljaju toplinske rekorde prije nego što uopće počne ljetni solsticij” napisao je meteorolog Bob Henson na Twitteru.

Normalno je postalo besmisleno

Europski toplinski val možda malo jenjava ali ekstremna vrućina u SAD-u traje i kreće se prema istoku. Zapanjujućih 70 posto stanovnika moglo bi doživjeti temperature iznad 32 stupnja. Topliji od prosjeka bit će srpanj, kolovoz i rujan, predviđaju meteorolozi, prenosi Vox. Za lipanj ili bilo koji dio ljeta ove temperature nisu normalne, to je ekstrem. Ali normalno je postalo besmisleno u meteorologiji, a ekstremno se stalno događa dok fosilna goriva nastavljaju zagrijavati planetu.

U godinama koje dolaze toplinski valovi će se pogoršati, a ne poboljšati. Dakle, iako bi ovo ljeto moglo biti nepodnošljivo vruće, možda će biti jedno od najhladnijih ljeta nadolazećih desetljeća. Toplinski val odnosi se na temperature koje ostaju toplije od lokalnog prosjeka dulje vrijeme, najmanje dva dana i obično počinju tamo gdje dolazi do stvaranja visokog tlaka u atmosferi, piše Voxov stručnjak za meteorologiju Umair Irfan.

“To stvara tonući stup zraka koji se komprimira, zagrijava i često isušuje. Sustav visokog tlaka također izbacuje hladnije, brze zračne struje i istiskuje oblake što suncu daje nesmetan pogled na tlo. Zemlja, pijesak, beton, asfalt peku se na suncu u dugim danima i kratkim noćima ljeta, toplinska energija se brzo akumulira i temperature rastu.”

Val kao toplinska kupola

Ti visokotlačni sustavi pomogli su potaknuti nedavne toplinske valove u Europi i Sjevernoj Americi, izvještava Axios. I sav taj pritisak u atmosferi djeluje poput poklopca na loncu, zadržavajući toplinu tako da se ne može raspršiti. Zato se ovi toplinski valovi često nazivaju toplinske kupole, toplina zarobljena pod kupolom pritiska. Kada se kupole zadrže ugrožavaju ljudske živote.

Bez pristupa klima uređajima ili rashlađenim javnim prostorima, ljudi, osobito oni sa zdravstvenim problemima, izloženi su riziku toplinskog udara i iscrpljenosti. Toplinski valovi prijete i prirodi, mogu ubiti stoku i divlje životinje. Tijekom europskog toplinskog vala temperature u Mediteranu bile su 12 stupnjeva više od prosjeka. Prošlog ljeta toplinski val na sjeverozapadu Pacifika ubio je stotine milijuna morskih stvorenja. Toplinski valovi postali su još jedna prijetnja biljkama i životinjama od kojih su mnoge u opasnosti od izumiranja.

Nekad dva, danas šest toplinskih valova

Ljeto postaje sve toplije i počinje prije. Svijet se od industrijske revolucije zagrijao za 1.1 stupanj, ali to povećanje koje zvuči skromno, čini ekstreme vjerojatnijim. Šezdesetih godina prošlog stoljeća bila su prosječno dva toplinska vala godišnje, u posljednjem desetljeću ima ih oko šest, prema podacima Američke agencije za zaštitu okoliša. Posebno je alarmantno što se toplinski valovi događaju sve ranije dok ljudi, gradovi i infrastruktura nisu spremni za ekstremne vrućine, ljudsko tijelo nema vremena za postupnu prilagodbu na vrućine.

Dobra vijest je da meteorolozi mogu u određenoj mjeri prognozirati ekstremno vrijeme, a klimatski se modeli poboljšavaju. Veliki je problem što se veliki dio svjetske infrastrukture, politike i planiranja temelji na povijesnim prosjecima, a jasno je da nam budućnost neće izgledati kao prošlost, upozorava Vox.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više