Meteorolozi upozoravaju na Telegramu: Ono jučer bila je samo uvertira, poslijepodne kreće vrhunac

Danas poslijepodne i noćas past će velika količina kiše

ZADNJA IZMJENA: kol 4, 2020
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nestabilno vrijeme kakvo nas je pratilo tijekom cijelog srpnja, nastavilo se i s početkom kolovoza. U ponedjeljak je, tako, snažno nevrijeme pogodilo dijelove Hrvatske. Prometnice u Zagrebu ponovo su bile pod vodom, a ponegdje je padala i tuča. Nažalost, prema najavama DHMZ-a, nestabilno vrijeme nastavit će se i kroz ostatak tjedna.

To su nam potvrdili i stručnjaci, meteorologinja Nove TV, Ana Bago Tomac te meteorolog RTL-a, Dorian Ribarić. Kako kažu, vrhunac lošeg vremena tek dolazi i to danas, nakon 15 sati. Obilna kiša, poput one prije desetak dana, trebala bi padati cijelo poslijepodne te tijekom noći.

Danas ogromne količine kiše

Oboje, i Bago Tomac i Ribarić najavljuju da će današnji dan biti vrhunac lošeg vremena. “Danas popodne i noćas past će najveća količina kiše. Očekuju se najjače oluje, bit će i udara bure i to će prilično spustiti temperaturu. Ovo što je bilo u ponedjeljak i sinoć tek je uvertira u pravu promjenu vremena, govori Bago Tomac.

“Tek poslijepodne i tijekom noći će nas pogoditi najjače nevrijeme. Očekujemo veliku količinu kiše, grmljavinu, jake udare vjetra. Past će puno kiše u malo vremena. Pred jutro će bura na sjevernom i na srednjem Jadranu puhati i preko 120 kilometara na sat, ali će kratkotrajno udarati”, nastavlja meteorologinja Nove TV i dodaje kako će kiše biti i u srijedu u Kninu, na obilježavanju Oluje.

Temperature će također sutra biti znatno niže. U unutrašnjosti će se one kretati od 20 do 22 stupnja, a na moru od 25 do 27 stupnjeva. “Srijeda će vjerojatno biti najsvježiji dan u kolovozu. U unutrašnjosti će srijeda biti potpuno bez sunca, tmurna i kišna, a na moru će ipak biti sunčanije nego danas”, kaže Ribarić.

Moguće bujične poplave

Kako kaže Ribarić, uhvatila nas je dugotrajnija promjena vremena kakva nije karakteristična za kolovoz. “Stvorila se jedna ciklona iznad naših krajeva i ona će na vrijeme djelovati sve do vikenda. Glavnina kiše će pasti danas i u srijedu, posebno u noći na srijedu. Moguće su ponovno bujične poplave, a najpogođenije bi trebalo biti područje Siska i Karlovca te Posavina.

Nakon srijede vremenske prilike malo bi se trebale smiriti. “U četvrtak će se situacija na moru smiriti, ali kiša ostaje na području Like i Gorskog kotara, Zagreba te pogotovo Slavonije. Ipak, to neće biti tako jako i toliko ogromna količina kiše kakva će padati danas. Vrijeme se smiruje tek od petka i nakon toga će biti malo hladnije, odnosno, ugodnije nego što je bilo”, govori nam Bago Tomac.

“Temperature će se u unutrašnjosti, nakon petka, kretati od 30 do 32 stupnja i neće više biti onako sparno. Sljedeći tjedan temperature će se na kopnu kretati od 26 do 30 stupnjeva. U gorskim krajevima i niže, od 22 do 25 stupnjeva, a na moru od 25 do 31 stupanj. Većinom će biti bez kiše. Od petka se vraćamo stabilnijem vremenu, ali ne više tako vrućem kakav je bio ovaj toplinski val iza nas”, dodaje Bago Tomac.

Vrijeme nakon srijede

Meteorolozi nam kažu kako će se bura smiriti. “Sutra će puhati većinu dana, ujutro su mogući i olujni udari, a onda će se popodne smiriti. Ostat će burica koja će malo i rashladiti more te će na kraju okrenuti na sjeverozapadnjak”, govori Bago Tomac i najavljuje ljepše vrijeme sljedeći tjedan.

“Danas će se vrijeme još zakomplicirati, past će velike količine kiše, padat će i u srijedu, ali ne takvim intenzitetom. Većina idućeg tjedna bit će bez kiše, stabilnija i manje vruća. Bit će lijepo vrijeme, a preko dana će na moru puhati maestral”. Na nju se nadovezuje i Ribarić:

“U četvrtak očekujemo postupno smirivanje vremena, bit će i sunčanih razdoblja. Od petka očekujemo stabilnije i suše vrijeme, iako ne sasvim suho, ali svakako stabilnije od ovih dana. Opet se vraćaju i temperature oko 30 stupnjeva. To će ponovo biti ljetne prilike, i na moru i na kopnu, iako neće biti prevruće”.

Kolovoz topliji od prosjeka

Ribarić nam kaže kako su sljedeći tjedan mogući kratkotrajni ljetni pljuskovi, što je uobičajeno za ovo doba godine. “Dugoročne prognoze kažu da će drugi tjedan kolovoza biti iznadprosječno topao s manjkom oborina”, govori nam.

“I ostatak mjeseca trebao bi biti topliji nego što je inače. Količina oborina, pak, bit će prosječna što nagovještava kišne epizode, ali trebale bi biti klasične ljetne, kraće”, zaključuje Ribarić.

Željka Orešković
Telegram autor
1131 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program