Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Meteorolozi upravo izdali specijalno priopćenje. Pred nama je prilično ozbiljan vremenski kaos

Bit će kiše, snijega, orkanskog juga, olujne bure, poplavljenih riva...

Državni hidrometeorološki zavod objavio je posebno upozorenje na pogoršanje vremena koje slijedi. Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena u ponedjeljak, već će se u noći na utorak u Genovskom zaljevu stvoriti nova ciklona, donoseći najprije “veću količinu vlažnog i nestabilnog zraka, a potkraj utorka i u srijedu još hladniji zrak”, navode iz DHMZ-a napominjući da će u noći s utorka na srijedu “proces ciklogeneze zahvatiit i donji sloj atmosfere, dok će se u višim slojevima našim krajevima približiti duboka termobarička dolina uz stvaranje visinske ciklone sa hladnim zrakom iznad Hrvatske”.

Kiše će već sutra ujutro biti na Jadranu i u područjima uz Jadran, a u višem gorju susnježice i snijega. Do kraja dana kiša će zahvatiti cijelu Hrvatsku, a mjestimice će biti obilna, uz izraženije pljuskove i grmljavinu, osobito na Jadranu i uz njega. Lokalno do kraja dana može pasti i više od 100 mm kiše, dok u sjeverozapadnim krajevima više od 30 mm, upozoravaju iz DHMZ-a.

Pritom će biti i snijega, osobito u gorskim krajevima, uz stvaranje novog snježnog pokrivača. U Gorskom kotaru i više od 10 cm, dok će susnježice, vjerojatno i snijega navečer i u noći na srijedu biti i u nizinama sjeverozapadne unutrašnjosti.

Na Jadranu olujno i orkansko jugo

S obzirom na premještanje duboke ciklone preko Jadrana te velikih gradijenata u polju tlaka, bit će i vjetrovito, osobito na Jadranu. “Uslijed uzajamnog djelovanja jakog vjetra, niskog tlaka zraka i intenzivnih oborina, postoji mogućnost lokalnog poplavljivanja nekih riva i obalnog područja”, upozoravaju sinoptičari.

DHMZ ističe kako sutra najprije treba računati na jako i olujno, mjestimice i orkansko jugo (brzina vjetra mjestimice veća od 100 km/h), koje će u drugom dijelu dana na sjevernom dijelu Jadrana okrenuti na jaku i olujnu buru, a na preostalom dijelu Jadrana i na jugozapadnjak.

Bura će se u noći proširiti i na dio Dalmacije, a u srijedu će vjetar postupno slabjeti. Na sjevernom Jadranu može biti snijega nošenog jakom burom. Do kraja srijede očekuje se postupno smirivanje vremena.

Značajna mogućnost bujičnih poplava

Iz DHMZ-a su u sklopu specijalnog priopćenja objavili i hidrološki osvrt u kojem navode da je oborina koja je proteklih dana padala već značajno zasitila tlo i podzemlje u velikom dijelu Hrvatske. “Nove oborine, koje se očekuju tijekom noći s ponedjeljka na utorak i tijekom utorka mogu lakše uzrokovati površinsko tečenje uslijed smanjene mogućnosti infiltracije vode u tlo”, pišu.

“Najveće količine oborina prognozirane su na Jadranu i područjima uz njega, Gorskom kotaru, Lici i dalmatinskom zaleđu gdje postoji značajna mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava. Također, ne treba zanemariti niti oborinu koja se očekuje u kontinentalnom dijelu Hrvatske gdje bi, ovisno o razvoju meteorološke situacije, također mogla prouzročiti pojavu bujičnih i urbanih poplava”, upozorili su.

Za vodostaje rijeka, koji su uslijed obilnih oborina već ozbiljno narasli, kažu da ne treba očekivati njihov skori pad, ali zasad nisu izgledne ekstremne situacije iako upozoravaju na situaciju kod ušća Une u Savu s obzirom da se očekuje dotok većih količina vode iz susjedne BiH.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više