Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Mime’s, hit kućica s Fuliranja, postaje ozbiljan bistro. Za par dana otvaraju u Petrinjskoj, izgleda odlično

Žele se afirmirati kao 'šnicl bar', ali ni ostala hrana im ne djeluje loše

ZADNJA IZMJENA: ožu. 15, 2019
Foto: Borko Vukosav

Kad smo početkom godine pisali o fenomenu zagrebačkog adventskog Fuliranja, koji je toliko isprofilirao neke od kućica da je ozbiljan broj chefova i ambicioznih amatera najavilo otvaranje vlastitih lokala, među njima je bio i Mime’s. Preciznije, čovjek koji stoji iza Mime’sa; Ante Ždero.

Njegova ekipa na Fuliranju radila je domaću, uglavnom dalmatinsku kuhinju modificiranu u brze obroke s nogu. Tako ste na njihovoj kućici mogli pojesti fini paštafažol, zlevanku, ili domaću paštetu od kozica… Reakcije ljudi na njihovu hranu Žderu su dovoljno ohrabrile da se definitivno upusti u nešto ambicioznije; vlastiti bistro u centru Zagreba kojeg upravo dovršava u Petrinjskoj 44.

Mime’s Borko Vukosav
Mime’s Borko Vukosav

Tjedni hladnog pogona

Kako to obično ide, kaže, proces otvorenja se odužio, ali kako sada stvari stoje u srijedu bi trebali napokon otvoriti. Za Mime’s nisu toliko bili problematični radovi na uređenju prostora, već spora birokracija. “Čekamo još neke dodatne potvrde od Grada, ali trebali bismo uskoro otvoriti”, priča nam Ždero. U restoranu već tjednima traje hladni pogon; isprobavaju se razne kombinacije i namirnice, usavršavaju se recepture i uštimava se ekipa. Ante je s dva kuhara, Alenom Đukićem i Tomislavom Ćurdom, osmislio meni, a želja im je afirmirati se kao “šnicl bar”.

Ante Ždero, Mime’s Borko Vukosav

Inače, sva trojica imaju impresivan rezime. Đukić je nekad kuhao u kultnom restoranu Marcelino te u Dubravkinom putu, Ćurdo je radio u restoranima Carpaccio i Mano, a Ždero ima ozbiljno iskustvo u vođenju lokala; radio je, recimo, kao voditelj popularnog zagrebačkog Oranž bara.

Mime’s Borko Vukosav
Mime’s Borko Vukosav

Žele se afirmirati kao ‘šnicl bar’

Dakle, kako kažu, žele se afirmirati kao “šnicl bar”. U redovnoj ponudi, osim dnevnih opcija, imat će tri vrste mesa; teletinu, puretinu i piletinu, koje će pripremati na razne načine, a napominju da će imati i vegetarijansku opciju. Kuhinja im zapravo zvuči osvježavajuće jednostavno; uz šnicle će tako imati razne priloge poput kremaste krumpir salate, rimskih njoki ili pirea. Obrok bi vas trebao koštati između 56 i 70 kuna, a trenutno su u planu i dva deserta koje je osmislila Antina sestra, Marita Ždero; pahuljasti kolač od datulje (28 kuna), koji je bio hit na Adventu, i bijeli souffle (30 kuna).

Mime’s, srdele (38 kuna) Borko Vukosav
Sendvič Mime’s (42 kune) Borko Vukosav

U vrijeme ručka moći ćete birati i iz različitih dnevnih ponuda, ili marendi kako ih zove 34-godišnji Imoćanin. Svaki dan će kuhati po jednu juhu, koja će koštati 18 kuna, i jedno varivo, koje bi trebalo koštati između 40 i 50 kuna. Dnevno će se izmjenjivati i po jedno konkretnije jelo, poput lešo junetine, ragua od hobotnice ili pečene koljenice, a stajat će između 50 i 70 kuna. Na vinskoj karti imat će desetak etiketa vina, a radit će i nekoliko koktela te cijeđenih hladno prešanih sokova.

Mime’s, pureći odrezak (56 kuna) Borko Vukosav
Mime’s, pohani teleći odrezak (72 kune) Borko Vukosav

Ždero je na meni odlučio uključiti i jedno jelo kojem još nije odredio cijenu, ali trebalo bi biti skuplje od ostatka ponude. I nije baš često viđeno u ponudi hrvatskih restorana. Radi se o malenom prasetu, teškom oko 4 kilograma, koje se dugo peče, na temperaturi od 150 °C. Prvi put ga je, kaže, kušao u Španjolskoj, gdje je to tradicionalno jelo, poznatije kao cochinillo. Upravo iz Španjolske naručuje meso, a u Mime’su će se spravljati po narudžbi, koju treba napraviti nekoliko dana unaprijed.

Mime’s, kajgana na toastu, 24 kune (poslužuje se do 12 sati) Borko Vukosav

Unutra imaju samo 14 stolova, stiže terasa

U samom prostoru restorana postavljeno je 14 sjedećih mjesta, pa će se u početnoj fazi usmjeriti više na take out i novije servise za dostavu hrane. No, već za mjesec dana otvaraju terasu, na kojoj će moći smjestiti 36 gostiju. Prostor je uređivao Ždero, a s idejama i izvedbom pomagali su mu, kaže, brojni prijatelji.

Mime’s Borko Vukosav

Neki od detalja koji se ističu je replika barokne freske na stropu i sitnice kupljene kroz godine na Hreliću, a kojima su uredili zidove. Dakle, Mime’s ćete moći posjetiti od iduće srijede, a radit će svakog dana osim nedjelje. Konkretno, od ponedjeljka do četvrtka od 9 do 22 sata, petkom i subotom od 9 do 23 sata.

 

Josipa Lenić
Telegram autor
77 članaka Više o autoru