Život

Mini drama oko kokosovog ulja se nastavlja; sad jedan kardiolog traži ispriku profesorice koja tvrdi da je otrov

Profesorica s Harvarda nedavno je rekla da je kokosovo ulje jedna od nezdravijih namirnica koje jedemo

Hand drawn coconut. Coconut isolated on white background. Sketch vector tropical food illustration.
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Profesorica Karin Michels koja je voditeljica centra za istraživanje tumora na Sveučilištu Freiburg i predavačica na Harvardu, prošlog je mjeseca ustvrdila da, unatoč svim vjerovanjima, kokosovo ulje nije zdravo za konzumiranje. Opisala ga je kao jednu od najgorih namirnica koju jedemo, nazvala ga otrovom i kazala da je zdravije jesti i svinjsku mast iako je prepuna zasićenih masti.

Ali britanski ugledni kardiolog dr. Aseem Malhotra kaže da njezine izjave ruše ugled sveučilišta Harvard na kojem predaje i poziva je da se ispriča zbog potpuno netočnih tvrdnji te da ih povuče. “Proučavanjem svih dokaza, kategorički mogu tvrditi da su njezine tvrdnje netočne i potpuna neznanstvena besmislica. Pozivam je zato da se hitno ispriča i javno povuče svoje komentare.”

Ima više zasićenih masti od maslaca i svinjske masti

Video koji je objavljen 10. srpnja u kojem profesorica Michaels izlaže o štetnosti kokosovog ulja pregledan je 1,4 milijuna puta. Prodaja kokosovog ulja narasla je 6 puta tijekom posljednjeg desetljeća u Velikoj Britaniji, slično i u Americi jer ga konzumenti zbog manje masti smatraju zdravim.

Ali čak je i American Heart Association upozorila ljude da izbjegavaju kokosovo ulje dobiveno iz pulpe proizvoda zbog visokog sadržaja zasićenih masti. U izvješću prošle godine kaže se da kokosovo ulje sadrži 82 posto zasićenih masti, znači više nego maslac (63 posto) ili svinjska mast (39 posto).

Zasićene masti se još od velike studije provedene sedamdesetih godina povezuju s visokim kolesterolom. Smatra se da imaju veze s demencijom jer blokiraju protok krvi u mozgu i s karcinomom jer sadrže estrogen koji hrani rast tumora.

Nije došlo do porasta kolesterola s kokosovim uljem

Zbrka oko sigurnosti upotrebe zasićenih masti intenzivirala se posljednjih godina zbog studija koje su pokazale da masti potiču dobar kolesterol. Dr. Malhotra kaže da zasićene masti nužno ne povisuju kolesterol. On argumentira da se izbacivanjem zasićenih masti iz prehrane one zamjenjuju ugljikohidratima što dovodi do pretilosti.

Dr. Malhotra se poziva na studiju sa sveučilišta Cambridge koja je objavljena početkom ove godine i koja je pratila učinak djevičanskog kokosovog ulja na visinu kolesterola. Uspoređivani su učinci kokosovog i maslinovog ulja i maslaca. Sudionici, podijeljeni u tri grupe kroz 4 tjedna, uzimali su po 50 g maslinovog, kokosovog ulja i maslac. Ta količina kokosovog ulja ima 40 g zasićenih masti, dvostruko više od preporučene doze.

U grupi koja je konzumirala maslac LDL kolesterol narastao je za oko 10 posto, ali grupe koje su uzimale kokosovo ili maslinovo ulje ne bilježe ikakav porast vrijednosti kolesterola. Dr. Malhotra ističe da nije dokazano da zasićene masti vode srčanim bolestima. “I nema osnove i posve je apsurdno da se kokosovo ulje zove otrovom kako je profesorica Michaels ustvrdila.”

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu