Život

Ministar Beroš krasno objašnjava kako će funkcionirati ove mjere: 'Ako vidite pun bus, nemojte ulaziti'

Beroš se javio iz izolacije u kojoj je zbog zaraze koronavirusom

Ministar zdravstva Vili Beroš iz izolacije u vlastitom domu javio se u program N1 televizije. Beroš je pozitivan rezultat testa na koronavirus dobio 19. studenog, a kako nema teške simptome bolesti, dio dužnosti obavlja od kuće. Na početku razgovora kazao je kako se danas osjeća. “Dobro sam, imao sam sreću da nisam imao teži oblik bolesti. Prvih par dana imao sam temperaturu i respiratorne simptome, kasnije je išlo na bolje”, kazao je.

Beroš je najavio da iz izolacije izlazi u ponedjeljak, i da nastavlja s provedbom planova za borbu protiv korone koji su doneseni još proljetos. Osvrnuo se na mjere koje noćas stupaju na snagu. “Postoji jasna strategija. Gledamo interese cijelog društva i postoji jasan kontinuitet mjera. S jedne strane su zdravstveni radnici koji bi sve zatvorili, s druge strane privrednici koji bi sve otvorili. Mi moramo postići balans”, kazao je Beroš.

Oštrije mjere zbog neodgovorne manjine

Ministar je komentirao mjeru koja se odnosi na broj putnika u javnom prijevozu. “Odgovornost je na svima nama, budimo odgovorni. Ako vidimo da je neki autobus ili tramvaj popunjen više od 40 posto, ne moramo ući”, kazao je Beroš.

“U proljeće smo pokazali da bez represije možemo biti među najuspješnijim zemljama. To se nije ponovilo u drugom valu, ne znam zbog čega. Nismo se pokazali jednako odgovornima, i sada moramo posezati za oštrijim mjerama i kažnjavanjem. To je nepravedno prema većini građana koja se držala mjera, ali zbog manjine moramo ići na oštrije mjere”, kazao je.

Potezi Vlade nisu krivi za širenje korone

Beroš je odbacio kritike da su za tešku situaciju krivi i Vladini nekonzistentni potezi. “Mislim da takve stvari dijele društvo. Mnoge sporne odluke dobile su epidemiološki okvir. Zar je Kolona sjećanja problem ako postoji takav okvir? Procesija na Hvaru je stoljetni fenomen koji nije rezultirao ni jednim slučajem virusa. Pokušali smo poslati konzistentnu poruku svima”, rekao je Beroš.

Ministar nije prihvatio ni tvrdnju da zdravstveni sustav puca, rekavši kako nema pokazatelja da neki pacijent nije dobio skrb koju treba. “Molio bih vas da mi velite gdje je to došlo do pucanja zdravstvenog sustava, ne volim govoriti o rekla-kazala. Zasad ugroze nema”, inzistira Beroš. “Respiratora ima preko 1150 u ovom trenutku, preraspodjeljuju se prema potrebama na dnevnoj bazi”, kazao je, dodavši da u Ministarstvu zdravstva aktivno upravljaju svim procesima.

Provjerit će tvrdnje o sukobu interesa

Beroš se osvrnuo i na kritike znanstvenika Ivana Đikića na svoj račun. “Svaka Đikićeva opaska je meni dobrodošla. Jutros sam ga nazvao jer mi se obratio u vezi brzog antigenskog testiranja. Stoga sam poželio čuti se s njim. Obećao sam da ću mu sve ono što ga zanima objasniti. Pogodovanja nema i sve se radi utemeljeno na znanosti”, rekao je ministar, koji je s Đikićem razgovarao i o njegovim saznanjima da je neki član znanstvenog savjeta u sukobu interesa. “Rekao mi je to, ali ne znam o kome se radi. Pozabavit ću se time svakako”, kazao je Beroš.

Govoreći o visokoj cijeni PCR testiranja, Beroš se pozvao na informaciju koju je dobio od ravnatelja HZJZ-a, prema kojoj su cijene tih testova u Sloveniji i Austriji još i više. “S obzirom na kompleksnost situacije, kroz proces Ministarstva gospodarstva se dogovaraju cijene i sve ostalo”, kazao je.

Pripremaju se nagrade zdravstvenim radnicima

Beroš je odgovorio na pitanje o tome kako se zbrajaju žrtve Covida, odnosno na to zbrajaju li se preminuli u bolnicama s onima koji su umrli u domovima za starije osobe. „Mortalitetnu statistiku prati HZJZ, osobno sam kontaktirao i s ministrom socijalne skrbi, znam da je u sustavu socijalne skrbi preminulo više od 250 ljudi. Tako da ja mislim da se oni ubrajaju, ali ću to još provjeriti jer se ja ne bavim primarno tom domenom“, kazao je Beroš, dodavši da je to nešto što bi trebalo pitati Krunoslava Capaka.

Govoreći o broju zaraženih u sustavu zdravstva, Beroš je rekao da je 1.160 aktivnih slučajeva među liječnicima. “Došlo je vrijeme da razmislimo o nagrađivanju zdravstvenih radnika. Već se definiraju neke izmjene kako bi se zdravstveni radnici nagradili već na plaći za prosinac”, dodao je ministar.

Na kraju razgovora Beroš je objasnio kakva je situacija sa stacionarom u Areni Zagreb. “Opterećenje na Dubravu i Infektivnu kliniku još nije toliko da bi nam trebala Arena. Razmišljali smo o tome da Arenu stavimo u fazu testnog rada, tako da bolesnike koji su pred ozdravljenjem stavimo u Arenu i tako rasteretimo Dubravu i Kliniku Fran Mihaljević. Plan je bio da prvi pacijenti tamo stignu već sutra”, rekao je ministar zdravstva.

Nastavite čitati