Ministar Beroš preporučuje vam da pogledate ovu zgodno napravljenu grafiku o širenju koronavirusa

Infografika u samo 14 sekundi sasvim jasno objašnjava zašto je bitno ostati kod kuće

ZADNJA IZMJENA: ožu 24, 2020
Foto: TOBY MORRIS
Što se upravo događa s koronavirusom:

Ministar zdravstva Vili Beroš, koji je sve aktivniji na društvenim mrežama, posebice Twitteru, jutros je podijelio zanimljivu infografiku o koronavirusu. Kako ministar kaže, ta infografika se počela širiti društvenim mrežama, a ministar je očito procijenio da je legitimna i važna za podijeliti dalje.

U njoj se sasvim jednostavno u 14 sekundi objašnjava zašto je važno ostati kod kuće i socijalno se distancirati. U grafici se prikazuju dva scenarija širenja koronavirusa pod pretpostavkom da jedna osoba zaražena koronavirusom, zarazi tri nove. U prvom scenariju, niti jedna osoba se ne pridržava naputka za ostanak kod kuće, dok se u drugom jedna od tri potencijalno zaražene osobe zadržava kod kuće.

Bitno je prekinuti lanac

Bez zadržavanja kod kuće, jedna osoba tako može u samo četiri skoka virusa zaraziti 38 ljudi. Kada bi se u prvom tom skoku barem jedna osoba zadržala kod kuće, primjerice ostala raditi kod kuće, širenje virusa bi naglo usporilo. U drugom skoku, kada jedna osoba primjerice ne bi išla na roštilj kod prijatelja, a druga ne bi letjela avionom, potencijal širenja virusa bi dodatno značajnije pao.

Autor infografike je karikaturist novozelandskog portala Spinoff politics Toby Morris, koji je njome, kako kažu s portala, htio dočarati koliko su važne akcije pojedinaca. “Zamislite da ste dio jednog ogromnog lanca. Budući da ljudi mogu širiti virus par dana prije nego što razviju simptome, bilo koja zaražena osoba može virus prenijeti na svoje prijatelje i kolege. Oni potom mogu, bez ikakvog saznanja da su zaraženi, taj virus prenijeti na svoje prijatelje i kolege”, tumače.

Autor je dopustio dijeljenje Toby Morris

“Dobre vijesti su da mi možemo napraviti nešto u suzbijanju šansi da se zarazimo. Tako možemo razbiti taj lanac i potencijalno zaustaviti širenje virusa na stotine ili na tisuće ljudi”, napisali su. Za slučaj da želite napraviti svoju verziju ove infografike, autor je napravio GitHub stranicu na kojoj možete skinuti potrebne resurse.

Ivan Luzar
Telegram autor
1798 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program