Ministarstvo o posjetima bolesnoj djeci: ‘Radimo iznimke gdje možemo, ali moramo spriječiti zarazu’

U jedinicama intenzivnog liječenja nije moguće dozvoliti posjete duže od 15 minuta

ZADNJA IZMJENA: kol 10, 2020

Dvojica očeva, Roberto Mateš i Ivan Pokupec, jutros su postavila šator ispred Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici, protestirajući protiv odluke da se u nekim bolnicama na 15 minuta ograniči vrijeme koje roditelji mogu provesti s bolesnom djecom. Traže da se roditeljima djece u svim bolnicama omogući da budu cijelo vrijeme s njima, ali i upozoravaju kako ne vrijede ista pravila za sve roditelje. Zbog toga traže da se donese “jedan jasni dopis s jasnim kriterijima koji će vrijediti na razini cijele Hrvatske”.

Danas se o problemu na koji su ukazali roditelji oglasilo Ministarstvo zdravstva, iz kojeg su u priopćenju poslanom medijima naglasili kako čine sve što mogu da olakšaju situaciju hospitaliziranoj djeci i njihovim pacijentima. No, sprječavanje ulaska koronavirusa u bolnice važan je dio borbe protiv širenja zaraze, smatraju u Ministarstvu, „jer bi to značilo ograničavanje, ako ne i prestanak pružanja zdravstvene skrbi i time ugrozilo pružanje zdravstvene zaštite velikom broju ljudi koji im gravitiraju”, pišu.

Iznimke su dopuštene gdje je to moguće

Dodaju kako se još od početka epidemije prakticira ograničavanje posjeta u ustanove u kojima borave ranjive skupine, ali Ministarstvo je osiguralo „mogućnost posjeta i boravka roditelja uz djecu na bolničkom liječenju uz pridržavanje i uvažavanje strogih preventivnih mjera zaštite od širenja zaraze”. Naglašavaju kako dopuštaju iznimke ondje gdje je to moguće.

„Na mnogim je bolničkim odjelima roditeljima omogućen cjelodnevni ili višesatni boravak uz dijete uz poseban naglasak na najmlađu djecu i djecu koja dugotrajno borave u bolnici, kako bi se smanjio neprijeporan psihološki učinak razdvojenosti djece od roditelja po obje skupine i zaštitili interesi djece u najvećoj mogućoj mjeri”, pišu.

Poseban režim za intenzivnu skrb

Iz Ministarstva zdravstva napominju da su cjelodnevni boravak omogućili roditeljima najteže bolesne djece koja se liječe u Klaićevoj, gdje jedan roditelj uz svoje dijete može boraviti 24 sata. No, za jedinice intenzivnog liječenja to nije moguće dopustiti. Kako se ističe u priopćenju iz Ministarstva, ondje su hospitalizirana najranjivija djeca s akutnim bolestima, pa ondje vrijedi poseban režim.

„Posjete su dozvoljene u 15-minutnim ciklusima jednog roditelja djetetu, nakon kojeg slijedi novi 15-minutni posjet drugom djetetu i tako naizmjenično kako bi se u maksimalnoj mogućoj mjeri zaštitila djeca, ali i djelatnici bolnica od širenja zaraze i unošenja virusa u najugroženije odjele na kojima se djeci pruža intenzivna zdravstvena skrb”, pišu.

Iako zdravstveno osoblje i Ministarstvo imaju puno razumijevanja za osjećaje roditelja koji žele biti uz svoju bolesnu djecu, trenutno je prioritet smanjiti rizik od širenja zaraze među pacijentima i medicinskim osobljem, poručuju. Epidemiološka situacija u zemlji pomno se prati, uvjeravaju iz Ministarstva, te dodaju kako će po njezinom poboljšanju „promptno pristupiti izmjeni smjernica kojima se reguliraju posjete u bolnicama”.

 

 

Vedran Vrabec
Telegram autor
2010 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program