Mnogi, zbog problema sa spavanjem, svaki dan uzimaju melatonin. Je li to pametno?

Sve što trebate znati o hormonu koji pomaže regulirati ciklus spavanja i buđenja

ZADNJA IZMJENA: lip 16, 2020
Foto: Getty Images/iStockphoto

Frustrirajuće je ako ne možete zaspati, pogotovo ako se to redovito događa. Kako bi zaspali i postigli potrebne sate sna za dobar odmor, neki ljudi posežu za melatoninom koji je sintetička inačica prirodnog melatonina kojeg stvara naše tijelo da bi izazvalo pospanost. Ali koliko je sigurno svaki dan uzimati melatonin?

Melatonin, hormon tame, tijelo proizvodi u pinealnoj žlijezdi ili epifizi koja se nalazi između moždanih hemisfera. Ovaj hormon pomaže regulirati ciklus spavanja i buđenja našeg unutrašnjeg sata. Melatonin se oslobađa kada sunce zalazi. Postajemo pospani otprilike dva sata nakon što se melatonin počinje lučiti i spremni smo ići spavati. Ujutro, kada opet izađe sunce, razina melatonina pada, a naš unutrašnji sat zna da je vrijeme za buđenje.

Korisni za liječenje poremećaja spavanja

Mozak obično stvara tek malu količinu melatonina, oko 0,2 miligrama. Za neke ljude to nije dovoljno. Dodaci melatoninu sadrže veće doze nego one koju proizvodi naše tijelo i mogu biti korisni za liječenje poremećaja spavanja i nesanice. Dodatni melatonin omogućuje nam da zaspemo. Osim toga, pomaže nam da “isključimo” mozak.

Istraživanja pokazuju da melatonin može smanjiti vrijeme potrebno da osobe s poremećajem budnosti zaspu. Melatonin bi mogao pomoći i resetiranju ciklusa spavanje-budnost. Dodatno, mala istraživanja pokazuju da uzimanje melatonina može olakšati anksioznost i jet lag.

Preporučuju uzimanje nižih doza

U Europi melatonin se daje na recept, a u Americi se smatra dodatkom pa recept nije potreban. Liječnici smatraju da je melatonin u pravilu sigurno uzimati svake večeri ali su potrebna veća istraživanja da se kaže je li učinkovit i siguran za sve oblike nesanice, a posebno kod dugotrajnog uzimanja, piše Health. Liječnici preporučuju uzimanje nižih doza, 1 do 3 miligrama kako bi se spriječile neželjene nuspojave, puno snova, noćne more ili jutarnja pospanost.

Melatonin se ne uzima u trudnoći, dok žena doji ili kod autoimunih poremećaja, napada anksioznosti ili depresije. Dijabetičari i visokotlakaši moraju konzultirati liječnika. Ako melatonin poslije tjedan dva uzimanja ne pomaže, razmislite o drugim opcijama.

Puno je načina za stvaranje optimalnih uvjeta za ugodan san, bez obzira uzimate li melatonin ili ne. Prigušite svjetla da bi ste se opustili, udaljite se navečer od televizora jer plavo svjetlo ekrana smeta snu. Ključno je učiniti promjene u okruženju da bi se lakše zaspalo.

Eva Benedik
Telegram autor
1916 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program