Život

Moćna poruka doktora: 'Pozivamo SVE liječnike u Saboru da političku aktivnost stave u mirovanje i sjete se što su'

Hrvastka udruga bolničkih liječnika iznijela je niz kritika, ali i zahvalila umirovljenim kolegama koji pomažu

Hrvastka udruga bolničkih liječnika na svom je Facebook profilu objavila poziv svim liječnicima koji rade u Saboru, ali se i bave politikom da svoju političku aktivnost stave u mirovanje, te da se odazovu njihovom pozivu da pomognu u borbi protiv širenja koronavirusa. Posebno su se dotakli bivše članice Nacionalnog stožera Maje Grbe Bujević, zastupnice HDZ-a koja se trenutno nalazi u Saboru.

Jednako tako kritizirali su rad saborskog Odbora za zdravstvo i Nacionalnog stožera, te mlake poruke Vlade, ali su pohvalili i svoje umirovljene kolege koji se već javljaju kako bi pomogli. Objavu HUBOL-a prenosimo u cijelosti.


“U ovim iznimno teškim vremenima, dok se Predsjednik i Premijer prepucavaju kao dva trećaša, a dio građana upitnog znanja organizira prosvjede za ‘svoje slobode i demokraciju’, pišu gomilu netočnih činjenica koje potom tragično velik broj građana prihvaća kao istinu i širi dalje, odjekuje gromoglasan tutanj urušavanja postojećeg zdravstvenog sustava.

HUBOL poziva SVE liječnike u Saboru i ostalim tijelima državne vlasti da svoju političku aktivnost stave u mirovanje i sjete se da su liječnici. Sigurni smo da će se za političke funkcije lako naći zamjene, što će za liječničku profesiju u trenucima koji slijede biti nemoguće. Također pozivamo Saborski odbor za zdravstvo koji šutke i bez ikakve inicijative gleda što se događa, da se barem ponekim korisnim sastankom i prijedlozima pridruži borbi protiv pandemije.

Šutnja Maje Grbe Bujević

Posebno upada u oči šutnja bivše članice Nacionalnog kriznog stožera koju smo do nedavno svakodnevno gledali i slušali u medijima, a od kako je ušla u Sabor te postala dopredsjednica Saborskog odbora za zdravstvo, potpuno je iščezla iz medijskog prostora.

Nacionalni krizni stožer i Ministarstvo zdravstva nakon više od pola godine i dalje nemaju jasnu i pravovremenu strategiju za ovu ugrozu, Vlada na dnevnoj bazi ponavlja mlake preporuke, broj zaraženih i bolesnih brzo raste, a broj kreveta i slobodnih respiratora se smanjuje. I najvažnije, broj liječnika i sestara koji s njima znaju raditi.

Zahvala onima koji su se odazvali

Ovom prilikom odajemo iznimno poštovanje našim umirovljenim liječnicima koji se odazivaju pozivu za aktivaciju radnog statusa, te apeliramo za njihovu maksimalnu zaštitu prilikom ponovnog uključivanja u posao. Italija je aktivacijom umirovljeničkih potencijala u proljeće ove godine dovela do velikog broja smrti u toj liječničkoj dobnoj skupini.

ZakIjučno, pozivamo MIZ da osim umirovljene kolege pozove i sve ostale radno sposobne liječnike koji trenutno ne rade u sustavu: liječnike u Saboru i Vladi, HZZO-u i MIZ-u, tijelima regionalne i lokalne uprave i samouprave. Molimo navedene liječnike da se vrate svojem primarnom pozivu-liječenju bolesnih, a Ministra da osigura formalno pravni okvir uključivanja kolega koji su trenutno izvan zdravstvenog sustava. Očekujemo dovoljno zaštitne opreme, više testiranja osoba sa simptomima, te jasne političke odluke, ne više kao preporuke, nego kao izričite naredbe i kazne. Pozivamo sve nadležne na što hitnije donošenje odlučnijih mjera, a građane na savjesno i nesebično pridržavanje istih”, stoji u objavi HUBOL-a.

U ovim iznimno teškim vremenima, dok se Predsjednik i Premijer prepucavaju kao dva trećaša, a dio građana upitnog znanja…

Posted by HUBOL – Hrvatska udruga bolničkih liječnika on Saturday, October 24, 2020

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu