Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Moćni teleskop James Webb snimio najdublju fotografiju svemira dosad: 'Ovo je povijesni trenutak'

'Možemo ići na mjesta na koja nitko prije nije otišao', poručio je američki predsjednik Biden

FOTO: NASA Webb Telescope

Američki predsjednik Joe Biden otkrio je noćas prvu sliku svemira koju je snimio moćni teleskop James Webb. Radi se o fotografiji koja prikazuje najdublji pogled u svemir ikada snimljen, a na njoj je svjetlost galaksija kojoj je trebalo više milijardi godina da dođe do nas, rečeno je na brifingu u Bijeloj kući, prenosi BBC.

“Prva slika svemirskog teleskopa Webb predstavlja povijesni trenutak za znanost i tehnologiju. Za astronomiju i istraživanje svemira, za Ameriku i za cijelo čovječanstvo”, poručio je Biden. “Možemo ići na mjesta na koja nitko prije nije otišao”, dodao je.

Najdublja slika svemira

“Ovo je najdublje fotografija svemira koja je ikada snimljena”, potvrdio je Bill Nelson iz NASA-e. Neke od ovih dalekih galaksija i zvjezdanih jata nikada prije nisu viđeni, a galaktičko jato prikazano je onako kako je izgledalo prije 4,6 milijardi godina.

Fotografija prikazuje jato galaksija pod nazivom SMACS 0723, koje iz Zemljine perspektive povećava svjetlost objekata koji su mnogo, mnogo dalje.

Slika snimljena Webbovom infracrvenom kamerom sastoji se od fotografija snimljenih na različitim valnim duljinama svjetlosti tijekom 12,5 sati, prenosi CNN. Usporedbe radi, teleskopu Hubble trebali su tjedni za snimanje najdubljih polja svemira.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više