Mogu li joga i tai chi pomoći s bolovima u leđima? Možda, stručnjaci još istražuju

Stručnjaci su dugo u potrazi za rješenjem bolova bez lijekova

ZADNJA IZMJENA: velj 13, 2020
Foto: Getty Images/iStockphoto

Najnovija revizija, objavljena u časopisu Holistic Nursing Practice, istraživala je mogu li neke od tehnika joge, tai chija i qingonga pomoći ljudima koji pate od bolova u donjem dijelu leđa, piše MNT. Ali s obzirom na to da je tako malo kvalitetnih istraživanja, trenutno je nemoguće doći do pouzdanih zaključaka. Analiza nije mogla dati odgovor na pitanje mogu li ove tehnike pomoći olakšanju bolova u donjem dijelu leđa.

Trenutačni tretmani za bolove u leđima uključuju lijekove, samonjegu, operaciju i fizikalnu terapiju. Zbog značajnih implikacija opioida na zdravlje i velikih troškova operacije, fizikalna terapija počinje dobivati sve veću pozornost stručnjaka.

U potrazi za intervencijom u bolove bez lijekova

Kako autori ovog pregleda objašnjavaju, kronična bol u donjem dijelu leđa često doprinosi emocionalnim problemima, depresiji, tjeskobi, poremećaju spavanja i socijalnoj izolaciji, a učinkovito liječnje nije utvrđeno.

Pronalaženje načina intervencije u bolove bez lijekova moglo bi promijeniti milijune života. Kako komplementarne i alternativne terapije postaju sve popularnije, neki znanstvenici žele razumjeti mogu li one pomoći osobama s bolovima u leđima.

Istraživanje je usredotočeno na jogu, tai chi i qigong, tehnike koje imaju i tjelesni i meditativni aspekt. “Cilj nam je bio pružiti sveobuhvatnu procjenu učinaka ovih tehnika kako bi dobili informacije kroz različite discipline radi intervencija na smanjenje boli, utemeljenih na dokazima.”

Vidljivi su pozitivni ishodi, ali dokazi su nedovoljni

Autori su pronašli samo 32 studije, na oko 3,5 tisuće sudionika, koje su udovoljile kriterijima. Većina od 32 pregledana članka pokazala je da su ove tehnike učinkovite za liječenje bolova u donjem dijelu leđa, izvještavajući o pozitivnim ishodima poput smanjenja boli ili psiholoških tegoba, umanjenju invaliditeta vezanog uz bol i poboljšanje funkcionalne sposobnosti.

Iako su zaključci autora pozitivni, recenzija ima znatna ograničenja, pa je i dalje teško izvući čvrste zaključke iz trenutno dostupnih podataka. Ograničavajuće je to što je rad narativni pregled, znači skupljanje informacija o određenoj temi i njihov pregled. Narativni pregledi uglavnom ne uključuju analizu podataka. Autori objašnjavaju da su neke studije imale nisku metodološku kvalitetu i nisu prijavile veličinu učinka.

Potrebno je više kliničkih ispitivanja

Osim toga, učinci joge, tai chija i qingonga baš na bolove u leđima nisu dobili mnogo pozornosti. Neke su studije prekratke pa se nisu mogli utvrditi dugotrajni učinci ovih terapija. Autori revizije smatraju da je potrebno više kliničkih ispitivanja i empirijskih dokaza prije nego liječnici mogu preporučivati ove vrste tehnika za bol u donjem dijelu leđa. Posebno je važno istaknuti da su neke studije izvijestile o štetnim događajima, bolovima u zglobovima i leđima.

Iako ostaje sumnja, to nikako ne znači da angažiranje uma i tijela na ovaj način ne pomaže u ublažavanju bolova u leđima. Postoji značajna psihološka komponenta kroničnih bolova u donjem dijelu leđa i metode koje se obraćaju i mozgu i tijelu, čine se razumnim pristupom.

Eva Benedik
Telegram autor
1921 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program