Mozartova glazba čini ibuprofen učinkovitijim, tvrdi nova studija

Cilj istraživanja je smanjiti konzumaciju lijekova

ZADNJA IZMJENA: tra 4, 2019
Foto: Wikimedia

Studija znanstvenika sa sveučilišta Utah tvrdi da se na testu kod miševa pokazalo da uzimanje ibuprofena, uz slušanje Mozartove glazbe, smanjuje upale za 93 posto, za razliku od uzimanja samih tableta gdje je učinkovitost 70 posto. Ako se ova saznanja potvrde na ljudima, sugerira se da bi glazba mogla biti sredstvo za smanjenje uzimanja lijekova protiv boli.

Glavni autor studije Grzeorz Bulaj predviđa da će njihova lista glazbe biti pacijentima uskoro dostupna putem aplikacije. “Znamo da ovi lijekovi djeluju i bez glazbe ali mogu stvarati toksine i suprotan efekt. Ključno je kombinirati pravi lijek i slušanje glazbe, uz velike šanse da nam neće trebati toliko lijeka za analgezijske učinke”, kaže.

Smanjuje oticanje

Upotreba glazbe u medicini nije ništa novo. Glazba se koristi već tisuće godina, a u četrdesetim godinama prošlog stoljeća, u Americi je terapija glazbom korištena kod vojnika koji su se vratili iz rata. “Glazba je kao DNK. Imali smo glazbenike koji su analizirali sekvence Mozartovih djela kako bi optimizirali popis pjesama,” kazao je Bulaj. Njegov tim je angažirao glazbenike koji su izabirali određeni popis Mozartovih skladbi koje prirodno teku akordima, frazama i ritmom.

Na miševima su provedena dva istovremena istraživanja, jedno za mjerenje upalne boli, kao ozljeda mišića ili ukočenost zglobova, a drugo za mjerenje kirurške boli. Uz ibuprofen, korišteni su i drugi lijekovi ali najjači učinak, uz glazbu, imao je ibuprofen. Na modelu kirurške boli glazba je smanjila bol za 77 posto. Na modelu upalne boli efikasno se smanjilo oticanje. Trenutno dostupni lijekovi za liječenje upale ne pokazuju tako snažan odgovor u tako kratkom vremenskom roku. “Uzbudljivo je zamisliti što bi protuupalni učinci glazbenih intervencija mogli značiti i gdje bi nas ovo istraživanje moglo dovesti,” kažu autori studije.

Eva Benedik
Telegram autor
1999 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program