Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Možda još neće uspjeti, ali ovakvi ljudi mijenjaju zemlju. Ovo je novi istup Ive i Mladena, para koji želi udomiti dijete

Poslali su otvoreno pismo premijeru i ministrici Murganić koji su, pišu 'ozakonili svoje strahove i strahom ispunili javni prostor'

U zemlji koja toliko diskriminira gejeve, iznimno su važni istupi poput nedavnog; vjerojatno ste čitali, Mladen Kožić i Ivo Šegota, jedan od tri hrvatska istospolna para koji su se prijavili za udomljavanje, nedavno su u mnogim medijima istupili protiv novog, diskriminatornog zakona.

Ivo je 36-godišnji molekularni biolog, Mladen je dvije godine stariji sociolog i od 2015. su braku, odnosno onome što se kod nas službeno zove životno partnerstvo. Nakon što su u intervjuima nedavno, između ostalog, istaknuli posve neshvatljiv detalj da, tehnički, gej samci mogu udomiti dijete, a parovi ne, danas su Vladi poslali otvoreno pismo.

‘Dodatno ste učvrstili i dali joj pravni okvir’

Ministrici i premijeru, na koje je naslovljeno pismo, zahvalili su što su temu udomiteljstva i djece bez prikladne roditeljske skrbi posljednjih mjeseci doveli u središte javnog interesa. Čestitali su im na jučerašnjem donošenju zakona i upozorili da su, međutim, pritom drugima uzeli nadu.

“Odbijajući uvrstiti obiteljske zajednice životnih partnera u zakon, strahujući od potencijalne dodatne stigmatizacije djece, upravo ste Vi stigmu dodatno učvrstili i dali joj pravni okvir. Proglašavajući obiteljsku zajednicu životnih partnera neželjenom udomiteljskom obitelji, ne samo da ste onemogućili djeci u domovima pristup najvećem mogućem broju potencijalnih kvalificiranih udomitelja, nego ste stigmatizirali sve postojeće dugine obitelji u Hrvatskoj”.

‘Vaši strahovi nemaju uporište u znanosti’

U nastavku su konstatirali kako u Hrvatskoj već žive brojne dugine obitelji, od kojih su mnoge s djecom. “Vašim izjavama tijekom javne i saborske rasprave posljednjih mjeseci u kojima ste ponavljali kako će djeca u duginim obiteljima patiti zbog tradicionalne okoline nanijeli ste veliku štetu djeci u našim obiteljima. Takav stav temeljite na vlastitim strahovima i to je posve razumljivo. Ali neprihvatljivo.

Vi ste na poziciji koja zahtjeva odgovornost, a temeljiti stav na vlastitim strahovima i projicirati svoj strah u javne politike je u najmanju ruku neodgovorno. Vaši strahovi nemaju uporište niti u znanstvenim činjenicama, niti u svakodnevnom životu”, pišu.

‘Rugate se stručnjacima i širite strah’

Dio koji slijedi je potresan, barem nama. “Pitajte naše obitelji, pitajte našu djecu, pitajte naše znanstvenike i stručnjake. Vi ste ozakonili vaše strahove, ozakonili ste antiznanstvene stavove narugavši se stručnjacima koji su javno branili znanstvene nalaze iz 19 tisuća znanstvenih publikacija koje potvrđuju kako je dobrobit djeteta u duginim obiteljima usporediva s dobrobiti djeteta u dominantom tipu obitelju. Vjerujem da vam to nije bio cilj, ali vi ste posljedično ozakonili stigmatizaciju djece u duginim obiteljima.

Pritom ste stigmatizirali majke i očeve svih nas u životnom partnerstvu. Kako da objasnimo našim majkama da ste njihovu djecu označili kao osobe koje nisu sposobne pružiti socijalnu skrb, koje nisu sposobne brinuti o drugom čovjeku, djetetu, srodniku ili starijoj osobi? Istovremeno, stručni tim Centra za socijalnu skrb procijenio je našu obitelj poželjnim kandidatom za udomiteljsku obitelj.

Vi, naši saborski zastupnici i naši ministri, odlučili ste zanijekati mišljenje struke, narugavši se našim majkama i očevima, strahom ste ispunili javni prostor i strah ste ozakonili. Život vođen strahom, kao i zakon temeljen na strahu, ne pruža mogućnost osobnog niti društvenog rasta. To je život preživljavanja koji ne nudi nadu. A vi ste svjesno preuzeli ulogu onih koji ne nude nadu svima koji se ne uklapaju u vaš svijet”.

‘Imate odgovornost skrbiti o svim obiteljima u zemlji’

Na kraju pisma, Ivo i Mladen pozvali su ministricu i Vladu da se konačno počnu baviti svojim poslom i zaštite obitelji, bez da pritom diskriminiraju. “Vi imate odgovornost skrbiti o svim obiteljima u Hrvatskoj uključujući jednoroditeljske, udomiteljske, posvojiteljske, dugine itd. Vi ste i naši saborski zastupnici, naši ministri, Ministarstvo obitelji je i naše ministarstvo.

Prema istraživanju GfK iz 2016. obitelj je vrijednost broj 1 u Hrvatskoj. Kako je moguće da vrijednost koju svi dijelimo biva privatizirana privilegija koja pripada samo onima koje vi označite prikladnima, kako je moguće da ozakonite isključivanje jedne obiteljske zajednice iz niza zakona? Vrijeme je da prestanete biti predstavnici samo jedne vrste obitelji i da preuzmete odgovornost za sve obitelji. Hrvatska treba biti zemlja koja poštuje, prihvaća i slavi sve obitelji”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više