Život

Možda ste čuli da se Tvornica dugo preuređivala; napokon je gotova, bili smo tamo

Zagrebački klub se večeras, nakon tri i pol mjeseca radova, službeno otvara

FOTO: Vjekoslav Skledar

Kultni zagrebački klub Tvornica napokon je, nakon tri i pol mjeseca potpune rekonstrukcije, spreman za otvorenje. Novouređeni su i Mali i Veliki pogon, a ljudi će ih prvi put uživo moći vidjeti večeras, kad počinje veliko, dvodnevno otvorenje kluba u Šubićevoj u koji su ekipe Telegrama i Super1, navratili jučer, dok se još ekspresno radilo na posljednjim zahvatima.

Zadnja adaptacija Tvornice bila je početkom 2011., kad je sadašnji tim na čelu s Draženom Goretom ušao u klub. “Tad smo radili samo blagi makeover, čisto estetskog tipa. Recimo, pobojali smo zidove i napravili neke izmjene da bismo dobili dodatni prostor, odnosno Mali pogon.

No, tijekom ovih godina koliko smo tu, pokazala se potreba da, osim na estetici zbog koje smo gubili dosta korporativnih evenata, moramo poraditi i na uvjetima koje pružamo bendovima i publici. Zato smo išli na bolji backstage, prostraniju pozornicu i povećani kapacitet. A to znači da možemo pregovarati i s nekim većim inozemnim bendovima”, objašnjava Goreta. Dosad je u tvornicu stalo 1800 ljudi, a sad se ta brojka popela na 2200.

Posljednji radovi u Tvornici/fotografija uz odobrenje portala Super1 Vjekoslav Skledar

Kažu da su riješili ventilaciju

O vrijednosti investicije ne žele puno pričati, ali napominju da su radili sve: mijenjali sve instalacije, ventilaciju (što će ozbiljno razveseliti sve one koji vole koncerte u Tvornici, ali nisu voljeli dosadašnju ventilaciju) i inventar, maknuli su galerije, sredili pod… Tvrtka Ludvig & Ludvig radila je dizajn i izradu šankova, dekoracija, natpisa, ventilatora, lukova na prozorima…

“Ideja je bila cijelu Tvornicu pretvoriti doslovno u tvornicu. Prvo smo krenuli s rješavanjem problema, a onda smo se uhvatili dizajna. Uspjeli smo tako, vjerujemo, riješiti gužve na šankovima i na garderobama. Prostor je bio zagušen galerijama koje smo zato maknuli i dobili veći podni prostor”, opisuje Lana Ludwig.

S radovima su, inače, krenuli tek 15. lipnja. Tad je krenula demontaža galerija koja im je, kažu, uzela užasno puno vremena. “Galerije su ležale na betonskim nosačima koje smo morali strojno rezati. Odvezeno je oko 80 kamiona šute”, priča Ludwig.

Htjeli su izgled prave starinske tvornice

No, kaže da nisu htjeli industrijski stil, nego baš izgled prave tvornice. Ubacili su, opisuje, žute akcente poput stupova, zahoda i još nekih detalja. I kod izrade namještaja ih je cijelo vrijeme vodila ideja o pravoj starinskoj tvornici, kaže. Napravili su stolove koji podsjećaju na stare radne stolove, a na njih planiraju staviti i pločice s natpisima tipa “radna jedinica 01”. Kipar Igor Lenard izradio je dva zanimljiva kipa koji simboliziraju radnike.

Uredili su i VIP dio koji će sad imati svoj šank i zahod. Sljedeći tjedan stiže i novi namještaj za terasu kafića koji će i dalje raditi u Malom pogonu. Novost je svakako i nepušački dio kafića koji će se nalaziti uz šank u Velikom pogonu tvornice gdje će biti visoki stolovi i stolci.

Večeras veliko, dvodnevno otvorenje

Lana je ispričala i kako im je svima bio gušt raditi, a da su za ured odabrali kafić preko puta Tvornice. “Unaprijed smo znali da imamo kratak rok i malo vremena za ovako veliki projekt, ali smo imali stvarno fantastičnu ekipu. Bila je užasno dobra atmosfera pa stres nismo ni osjetili. Mislim da će nam ovo svima faliti”.

Večeras je veliko otvorenje koje će trajati dva dana. Danas je u Tvornici Neno Belan s predgrupom Rezerve iz Makarske, a u subotu nastupaju Let 3.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu