Možda ste vidjeli da se po Facebooku priča o proteinskom sladoledu koji navodno ne deblja. Probali smo ga

Butik torti u Rapskoj 38 upravo je izbacio sladoled s malo kalorija, bez šećera i konzervansa

FOTO: Telegram

Možda ste posljednjih dana primijetili na Facebooku da ljudi šeraju sliku sladoleda koji malo podsjeća na one koje smo nekad jeli iz aparata na moru. Piše da je proteinski i da ne deblja, pa je, očekivano, dosta brzo postao hit.

Rade ga u zagrebačkoj slastičarnici Butik torti, u Rapskoj ulici, a čovjek koji ga je napravio kaže da je super za sportaše, dijabetičare i vegetarijance. Zaletjeli smo se probati ga i vidjeti o čemu se zapravo radi.

Sto grama ima 145 kalorija, ni grama šećera ni glutena, ne sadrži boje, emulgatore i konzervase, a glikemijski indeks mu je 7. Inače, GI običnog sladoleda se uglavnom vrti oko 60.

Osmislio ga je 33-godišnji Mario Vujinović koji ga upravo patentira. “Sa 16 sam se počeo baviti sportom i paziti na prehranu. Kasnije sam se bavio slastičarstvom, a prije dvije godine počeo sam raditi na svom sladoledu. Nazvao sam ga I scream protein”.

Mario Vujinović, vlasnik Butika torti TELEGRAM

Prije patenta ne želi otkriti detaljni sastav, ali objasnio je zašto je zdraviji od ostalih: “Sadrži 17,4 grama proteina iz sirutke koje organizam lako probavlja i iskorištava. Ima između 1,25 i 1,98 masti, tek 0,19 grama soli, 3 grama laktoze (također iz sirutke) i 16,9 grama ugljikohidrata iz prirodnog izvora.”

Butik torti se nalazi u Rapskoj 38 Telegram

Kaže i da je niskog glikemijskog indeksa, duže otpušta energiju. “Ovo je kao pravi mali obrok, držat će vas sitima neko vrijeme, a nećete imati osjećaj težine u želucu”. Trenutno imaju vaniliju, čokoladu i kombinaciju oba okusa. Svaki košta 15 kuna.

Prvo smo probale vaniliju. Nikolina: “Jako se osjeti vanilija, nije preslatka. Sviđa mi se jer je tako kremast. Čak i kad se malo otopi, i dalje je kompaktan, kao neka kremica.” Andrea: “Lagan je, kremast i ne kuži se uopće da mu baza nije mliječna.”

Telegramova novinarka Nikolina TELEGRAM

Zatim čokoladu, pa miješani. Nikolina: “Čokolada mi je bolja od vanilije, fino se osjeti okus kakaa.” Andrea: “Meni je miješani najbolji. Lagana vanilija fino umiruje kakao u čokoladi. Možda mi je ipak najbolje što me, za razliku od inače kad pojedm sladoled, nije mučila nadutost.”