Možda vam treba još malo argumenata da biste počeli češće jesti rajčice. Evo ih sedam

Iako ima vrlo malo kalorija, rajčica je prepuna hranjivih tvari i neizmjerno korisna za zdravlje

FOTO: Profimedia, Alamy

Botanički gledano, rajčica je ustvari voće. Kategorizacija ovisi o tome iz kojeg je dijela biljke plod nastao; voće se razvija iz cvijeta, a povrće iz korijena, listova ili stabljike. Ali kada se radi o prehrani, rajčica se, kao i krastavci i tikvice, svrstava u povrće. Rasprava o tome je li rajčica voće ili povrće stigla je i davno pred američki sud jer se jedan uvoznik žalio, s obzirom na to da tada u Americi nije bilo carina na uvoz voća. Dugo se raspravljalo ali je sud 1887. godine ipak odlučio da je rajčica, zbog svog okusa, povrće.

Rajčice možemo uvesti u prehranu u raznim oblicima, svježe, sušene, kao umak, u šalši ili u tubi, pa tako u njima možemo uživati cijele godine. Sadrže vrlo malo ugljikohidrata, plod srednje veličine ima samo 22 kalorije i oko 5 grama ugljikohidrata, od kojih su 3 grama šećeri, a oko 1.5 grama vlakna. Iako ima tako malo kalorija, rajčica je prepuna hranjivih tvari i neizmjerno korisna za zdravlje.

1. Rajčice su bogat izvor vitamina

Samo jedna rajčica može osigurati 40 posto dnevno preporučene količine C vitamina. Još važnije, tu je A vitamin koji podupire imunitet, dobar vid i zdravlje kože, K vitamin koji je važan za kosti, i kalij, mineral ključan za funkcioniranje srca, kontrakcije mišića i održavanje normalnog tlaka i balans tekućina.

2. Čuvaju srce

Rajčice sadrže antioksidans likopen koji im daje crvenu boju. Istraživanja sugeriraju da je učinkovitije jesti rajčice i proizvode od rajčica nego uzimati nadomjestke likopena. Studije su pokazale da su više razine likopena u krvi povezane s manjom smrtnosti kod ljudi koji imaju metabolički sindrom.

3.Poboljšavaju vid

Likopen je dobar i za oči. Rajčice sadrže lutein I beta karoten, a i ove hranjive tvari podupiru dobar vid i čuvaju od katarakte i degeneracije makule.

4. Jačaju zdravlje probavnog sustava

Tekućina i vlakna u rajčici mogu pomoći kod zatvora. Jedino imajte na umu da kod nekih ljudi kiselina iz kuhane rajčice može pogoršati žgaravicu i refluks.

5. Pomoć kod pravilnog upravljanja dijabetesom

Rajčice mogu biti zaštitna hrana kod dijabetesa tipa II. Jedna je studija pokazala da su dijabetičari koji su 30 dana jeli kuhanu rajčicu imali manje oštećenje lipida, lančanu reakciju gdje slobodni radikali napadaju masti i oštećuju ih što povećava rizik srčanih bolesti. Ovo je iznimno važno jer sam dijabetes predstavlja veći rizik za moždani i srčani udar.

6. Zdravija koža

Kombinacija rajčice i maslinovog ulja čuva od oštećenja koja na koži nastaju zbog sunca i potiče proizvodnju prokolagena, molekule koja koži daje njezinu strukturu, održava je mekanom i mladolikom. Znanstvenici vjeruju da je za to likopen ključan. Najjača je koncentracija likopena kada je rajčica kuhana, dok maslinovo ulje potiče apsorpciju iz probavnog sustava u krvotok.

7. Čuva od karcinoma

Opservacijske studije su našle vezu između likopena i manje pojave karcinoma prostate, jajnika, pluća i želučanih karcinoma.