Možda želite vidjeti kako je kapetan trajekta maestralnim pristajanjem usred oluje, izbjegao havariju

Trajekt je uspio pristati na Vis, usprkos jakom vjetru i valovima koji su ga bacali

ZADNJA IZMJENA: stu 15, 2019
Foto: screenshot Facebook/ HRT

Većina trajektnih, brodskih i katamaranskih linija u utorak je obustavljeno dok je olujno jugo divljalo morem. Ipak, trajekt Petar Hektorović isplovio je iz splitske luke prema Visu, a jedan putnik Dalmatinskom portalu poslao je snimku tog putovanja. Na videu se jasno vidi kako se trajekt probija kroz visoke valove. “Do Visa se došlo! Doduše, jedva”, napisao je putnik uz snimku koju je poslao, a posebno je pohvalio i kompletnu posadu koja je putnike sretno dovela do odredišta.

Danas se, pak, pojavila snimka, također od jučer, na kojoj vidimo isti trajekt kako uplovljava u višku luku dok ga nose vjetar i valovi. Spretni kapetan trajekta vrhunskim manevrom uspio je izbjeći havariju i sigurno pristati na otoku Visu. Olujni vjetar gotovo s lakoćom je nosio trajekt, koji je u jednom trenutku zamalo udario u gat i drugi brod koji je tamo bio privezan.

Nevrijeme na Visu

I to je otok! Brod Hektorović jedva je pristao u višku luku, valovi sežu, kaže kapetan – i do 6 metara na moru! Dugo ovako nije bilo! HRT-ova ekipa koja je na Visu boravila snimajući za emisiju MORE zapela je tamo još neko vrijeme zbog nevremena. Trajektne veze su prekinute. Snimila Ivana Šilović.

Gepostet von Moj HRT am Dienstag, 12. November 2019

 

Izmjeren rekordni val

Koliko je u utorak na moru zapravo bilo opasno govori i činjenica da je u dubrovačkom arhipelagu izmjeren najveći val ikad na Jadranu. On je bio visok 10,87 metara, dok je prosječna visina valova bila između četiri i šest metara.

Olujno jugo koje je jučer na trenutke bilo i orkansko, dosezalo je brzine veće i od 140 km/h. Trajekti su većinom ostajali usidreni u lukama, a slična je situacija i danas, kada je ponovo oglašen crveni alarm za Dalmaciju. Od jutra je dio trajektnih linija pušten u promet, ali većina ih je i dalje u prekidu.

Željka Orešković
Telegram autor
1149 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program