Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Možete li omikron varijantu dobiti dva puta?

Mogućnost zaraze omikron varijantom dva puta nije isključena

Medical workers wearing personal protective equipment (PPE) treat a patient infected with the coronavirus disease in the intensive care unit at a temporary hospital set up at the Sokolniki Exhibition and Convention Center in Moscow on November 9, 2020. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP)
FOTO: AFP

Ušli smo u treću godinu pandemije i opet smo suočeni s velikim porastom broja slučajeva zbog lako prenosive varijante omikron. S obzirom na to da stručnjaci javnog zdravstva upozoravaju da će svi vjerojatno, u jednome trenutku, biti izloženi omikronu, moramo se zapitati možemo li se opet zaraziti covidom zahvaljujući novoj varijanti, piše Health. Izvješća o ponovnoj infekciji covidom već stižu, a kolika je vjerojatnost da ćete opet dobiti covid tijekom omikron vala i možemo li dobiti omikron dva puta? Evo što liječnici do sada znaju.

Reinfekcija znači da ste se jednom razboljeli, a zatim ste kasnije dobili istu bolest. Iz američkih Centara za prevenciju bolesti i kontrolu kažu da se ponovne infekcije covidom očekuju ali da znanstvenici još uvijek pokušavaju saznati više. Stručnjaci kažu da oni koji su cijepljeni i oni koji su preboljeli virus imaju nizak rizik ponovne infekcije, najmanje šest mjeseci. Osim ovoga, teško je dalje prognozirati.

Jedna infekcija nužno ne štiti od daljnje infekcije

“Postoji puno razlika od osobe do osobe, a čimbenici kao što su teški tijek bolesti koji ste imali prvi puta, nove varijante koje kruže i individualni imunološki odgovor, mogu imati ulogu”, kaže dr. William Schaffner, specijalist za zarazne bolesti s Vanderbilta. Podaci koji se odnose na omikron tek stižu ali nema razloga misliti da se omikron razlikuje od prethodnih varijanti. Jedna infekcija omikronom ne mora nužno štititi od daljnje infekcije.

Nedavno istraživanje Imperial College iz Londona pokazalo je da je rizik od reinfekcije infekcije omikronom 5.4 puta veći nego što je bilo s deltom, prethodno dominantnim sojem. Stručnjaci su otkrili da bi zaštita od ponovne infekcije varijantom omikron mogla biti niža od 19 posto. Jedna od ključnih značajki omikrona je da je puno otporniji na imunitet, bilo izazvan cjepivom ili stečen prethodnom infekcijom.

Veliki faktor je i vrijeme

“Omikron možete dobiti dva puta,” misli Stanley Weiss, profesor na Rutgersu. On citira nedavno predavanje virologa iz Južne Afrike, gdje se omikron prvi puta pojavio, na kojem je rečeno da su u zemlji imali reinfekcije omikronom. “Omikron je vrlo zarazan i ne stvara dobar zaštitni imunitet”, kaže dr. Weiss. Kako je ovo još nova varijanta treba vidjeti koliko je reinfekcija moguća. Ako je infekcija koju ste imali bila blaga, niste imali jak imunološki odgovor, a ponovno ste izloženi velikoj dozi virusa, to je definitivno moguće, piše Health.

Veliki faktor je i vrijeme, što više vremena prođe od posljednje infekcije, to je zaštita manja. Istraživanje je pokazalo da oni koji se nakon oporavka ne cijepe imaju dvostruko veću vjerojatnost da će ponovno dobiti virus za razliku od onih koji su nakon oporavka od bolesti potpuno cijepljeni. Jedino cijepljenjem postiže se visoka razina antitijela, zaključuje Health.