Znanstvenica je poslala mrave u svemir. Samo je htjela vidjeti kako će se snaći

Usprkos bestežinskom stanju mravi su se odlično snašli u novom okruženju

ZADNJA IZMJENA: tra 4, 2015

Mravi koji žive na svim kontinentima osim Antarktike – odlično su se snašli i u svemiru. Poslani su kao dio eksperimenta stručnjakinje za mrave sa Sveučilišta Stanford Deborah Gordon koja je željela proučiti kako se mravi ponašaju u uvjetima slabije gravitacije.

Eksperiment zbog robota

Stoga je 800 mini astronauta poslano na Međunarodnu svemirsku stanicu kako bi ih testirali. Naime, na zemlji mravi imaju određena pravila ponašanja i rade zajedno, a u svemiru su ta unaprijed određena pravila padala u vodu i oni su se trebali prilagoditi drugačijim uvjetima. Iako bi mnogi rekli da je riječ o besmislenom eksperimentu, on je izuzetno važan, jer na taj način znanstvenici žele procijeniti kako mogu unaprijediti način na koji roboti komuniciraju i rade zajedno.

Bestežinsko stanje

Usprkos bestežinskom stanju mravi su se odlično snašli te bi se nakon tri do osam sekundi plutanja vratili u početni položaj. Neki bi se uhvatili za leđa drugog mrava samo kako bi održali ravnotežu, a neki bi se uspješno dočekali na noge. Mravi su u početku bili podijeljeni na manje pregrade u kutiji. No, nakon nekoliko minuta austronauti su uklonili barijere te su mravi krenuli u osvajanje cijelog prostora kutije. U pet minuta “osvojili” su cijelo područje. Naravno trebao im je duži period nego u uvjetima na Zemlji, no i dalje su uspješno savladali zadatak.

Ana Lonjak Božičević
Novinar
824 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program