Život

Mu varijanta otkrivena u svim američkim državama osim Nebraske. Stručnjaci ipak sumnjaju da će zamijeniti deltu

Kalifornia bilježi najviše uzoraka s mu varijantom, Florida je izvijestila o drugom najvećem broju

Iako stručnjaci tvrde da mu varijanta koronavirusa neće prestići virulentnost i visoku stopu prijenosa delta varijante, broj novih slučajeva zaraze brine liječnike u Los Angelesu i Houstonu, bilježi Yahoo! News. Do danas je varijanta mu otkrivena je u svim američkim državama osim u Nebraski. Kalifornia bilježi najviše uzoraka s mu varijantom, dok je Florida izvijestila o drugom najvećem broju.

Za sada, ipak, najveća prijetnja ostaje delta, kažu američki epidemiolozi. “Delta je nadjačala sve ostale varijante zahvaljujući tome što je izuzetno lako prenosiva. Varijanta mu nije uspjela epidemiološki zamijeniti deltu, u smislu prenosivosti”, kazala je dr. Monica Ghandi, specijalistica za zarazne bolesti s UC San Francisco, za Washington Examiner.

Mu varijanta je prisutna u 40 zemalja svijeta

Svjetska zdravstvena organizacija označila je mu kao varijantu od interesa 30. kolovoza, zbog “konstelacije mutacija koje ukazuju na potencijalna svojstva imunološkog bijega”, dodajući da je ovaj soj, po prvi puta identificiran u siječnju u Kolumbiji, sada prisutan u 40 zemalja. Dr. Anthony Fauci rekao je da njegova administracija prati evolucijski put varijante ali je ne smatraju neposrednom prijetnjom.

Dr. Ghandi je kazala da se očekuje kako će koronavirus mutirati u još više prenosivih sojeva, ali to neće činiti u nedogled. To će prije ili kasnije završiti zbog toga što će sve više ljudi postizati imunitet, bilo cijepljenjem ili preboljenom infekcijom. Osim toga, evolucijska biologija virusa ne dopušta da svaka mutacija bude opasnija od prethodne. “Oni će mutirati da postanu manje virulentni, a prenosiviji. Varijanta mu to ne pokazuje. Nismo uvjereni da je opasnija. Vjerojatno je ipak delta najgora što se tiče prenosivosti”.

“Izvan Kolumbije, varijanta mu možda nije velika stvar, slično kao varijanta lambda u Peruu i gama u Brazilu”, kazao je dr. Wesley Long, klinički patolog iz Houstona. U Kolumbiji mu varijanta čini 87,5 posto aktualnih slučajeva. Stručnjaci sa Sveučilišta Brown ne misle da će mu varijanta istisnuti deltu, a i cjepiva se protiv nje dobro drže.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu