Muškarac i žena iz Zagreba zaraženi koronom prekršili samoizolaciju; otišli na benzinsku i tamo na WC

Protiv njih je ekspresno podignuta kaznena prijava, prijete im dvije godine zatvora

ZADNJA IZMJENA: ožu 25, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Zagrebačka policija danas je Općinskom državnom odvjetništvu podnijela prve kaznene prijavu zbog kršenja samoizolacije. Prijavljeno je dvoje ljudi koje se sada tereti za širenje zaraze.

Riječ je o muškarcu od 72-godine i dvije godine mlađoj ženi, koji se nisu pridržavali uputa za sprečavanje širenja zarazne bolesti kao niti mjera zaštite koje su im bile naložene.

Detalji kaznene prijave

Prema kaznenoj prijavi, njih su se dvoje jučer 24. ožujka oko 18.50, dovezli na benzinsku postaju, iako su znali da su zaraženi COVID-om 19. Pritom nisu imali nikakvu zaštitnu opremu.

Tamo je 72-godišnjak tražio zaposlenika ključ od toaleta. Ključ je i dobio, te otišao u WC. Kada se vratio, ostavio je ključ na prodajnom pultu.

Žena priznala da su zaraženi

No, ubrzo nakon njega u benzinsku postaju ulazi 70-godišnjakinja te govori prodavaču da su oboje zaraženi koronavirusom, te da mora dezinficirati ključ.

Ova nevjerojatna scena odigrala se pred očima policajaca koji su obilazili benzinsku postaju jer je u pitanju objekt koji mora raditi. Bili su, srećom, na dovoljnoj udaljenosti od 72-godišnjaka i 70-godišnjakinje. Uspjeli su tako odmah utvrditi identitet oboje zaraženih, kao i dobiti informaciju da se doista radi o ljudima kod kojih je potvrđen virus.

Benzinska postaja je zatvorena, te bi uskoro trebala biti dezinficirana.

Prijete im 2 godine zatvora

Do sada se kršenje samoizolacije tretiralo kao prekršaj za koji je predviđena novčana kazna do 8.000 kuna. U ovom slučaju zaraženim ljudima prijete i do dvije godine zatvora.

DORH je jučer, nakon što su na to upozorili profesori s Katedre kaznenog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu, naložio detaljne provjere samoizolacija odnosno elemenata kaznenog djela pri kršenju.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1985 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program