Muško zbližavanje i izlasci mogu biti dobri za zdravlje muškarca, tvrdi nova studija

Zbližavanje muškaraca tijekom izlaska ima dobar učinak na razinu stresa

ZADNJA IZMJENA: sij 31, 2016
Foto: Tony Alter/Flickr

Nova studija njemačkog Sveučilišta Gottingen otkrila je da zbližavanje muškaraca tijekom izlazaka može imati dobar učinak na njihovu razinu stresa, prenosi The Independent.

Muškarci koji se nalaze u muškom društvu manje pate od anksioznosti, a to vrijeme koje provode zajedno manje je stresno za njih od vremena kojeg provedu sa partnerom ili s obitelji, otkriva studija.

Bolesti povezane sa stresom češće su otkrivene kod žena i parova, a studija je također otkrila kako muškarci bolje paze jedan na drugoga.

Studija promatrala berberske makakije

Tijekom studije znanstvenici su promatrali berberske makakije, vrstu majmuna za koju je poznato da se ponašaju slično kao ljudi. Muški makakiji imali su manju razinu stresa kada su bili s ostalim muškim pripadnicima svoje vrste nego kada su vrijeme provodili s obitelji ili partnerima.

“Ako muški primati žive u skupinama u kojima ima više muških primata oni se obično bore međusobno kako bi dobili naklonost ženki, ali oni mogu razviti prijateljski odnos s nekoliko muških pripadnika u skupini”, rekao je za Telegraph Christopher Young sa sveučilišnog odsjeka za Društvenu evoluciju primata.

“Muški makakiji stvaraju društvene veze koje su slične prijateljstvima kod ljudi, a one ublažuju svakodnevne stresore”, tvrd Young.

Matej Devčić
Telegram autor
1434 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program