Na putovanju u inozemstvo trošimo oko 5000 kuna

Vrijeme godišnjih odmora je pred vratima i sada je najbolje započeti planiranje ljetovanja. Kad odredite budžet i kakvo putovanje želite...

ZADNJA IZMJENA: tra. 21, 2017

Koliko za putovanje?

Budžet je zasigurno najvažnija stavka o kojoj ovisi sve ostalo. Kada radite proračun, uključite novac namijenjen za prijevoz, smještaj, hranu i piće, vize i takse, ulaznice za različite lokacije, novac za suvenire i šoping i sl. Uvijek treba nositi i rezervnu svotu novca za nepredviđene situacije, jer nikada niste sigurni hoće li vam zatrebati medicinska pomoć ili nešto slično. Iako taj novac nećete potrošiti, on pridonosi osjećaju sigurnosti. Istraživanje MasterIndex kompanije Mastercard® pokazalo je kako se, primjerice, prosječna potrošnja hrvatskih putnika na inozemnim putovanjima smanjila s 5764 kn na 4955 kn.

Kako odabrati odredište?

Nužno je utvrditi što želite na putovanju, odnosno želite li potpuno opuštanje na plaži, aktivan odmor u prirodi, izlete, noćni provod ili obilaske muzeja i znamenitosti. Istraživanje MasterIndex pokazalo je da Hrvati čak dva puta češće putuju radi razonode nego poslovno. Najviše putujemo unutar Hrvatske (65% putovanja), na Eurozonu otpada 23%, dok se preostalih 12% odnosi na odredišta poput Moskve i New Yorka. Najpopularnija odredišta su Ljubljana, Sarajevo, Beč, Budimpešta, München, Beograd i Rim, dok putovanja izvan Europe nisu česta. Hit svjetsko odredište je pak Bangkok, i to prema rezultatima godišnjeg istraživanja Mastercard Global Destinations Cities Indexa koje donosi popis 132 najposjećenija grada iz cijelog svijeta. Prema ovoj studiji, Bangkok je 2016. godine posjetilo 21,47 milijuna međunarodnih putnika. Iza njega su London s 19,88 milijuna te Pariz s 18,03 milijuna posjetitelja.

Koristite aplikacije za putovanja

Bez obzira planirate li vikend putovanje, ljetovanje ili planirate daleko putovanje u neku egzotičnu zemlju, aplikacije će vam uvelike pomoći.Na TripAdvisoru ćete moći pronaći recenzije hotela, restorana, klubova te savjete i fotografije korisnika. Aplikacija Hipmunk pomoći će vam pronaći najbolje i najpovoljnije letove i hotele. Ako želite uštedjeti novac, a i imati više slobode, predlažemo vam Airbnb.Možete pronaći sobu, stan ili cijelu kuću koju možete iznajmiti te pročitati ocjene i iskustva drugih korisnika.Važno je i godišnje doba: da biste neko odredište doživjeli u punom sjaju, vrlo je važno pravilno odabrati razdoblje godine za posjet. Najbolje vrijeme za obilazak velikih gradova je proljeće ili jesen, kada je klima dovoljno ugodna za cjelodnevni boravak na otvorenom. Ljeto i zima u velikim gradovima znaju biti nepodnošljivi, što vam uvelike može pokvariti doživljaj. Prije svakog putovanja obvezno pratite i vremensku prognozu da vam padaline ne bi upropastile odmor.

Informirajte se baš o svemu

Prije odabira određene države ili konkretne lokacije,poželjno je informirati se o njenim kulturnim i zakonodavnim specifičnostima. Na putovanju u inozemstvu izuzetno je važno biti oprezan s osobnim stvarima, posebice dokumentima i novcem. Pokušajte što više plaćati karticama. Istraživanje MasterIndex pokazalo je kako na putovanju u inozemstvu oko trećina ispitanika plaća karticama, i to najčešće oni iznad 40 godina, s iznadprosječnim primanjima. Njima plaćaju u prosjeku 40 posto kupnji, za razliku od 30 posto u listopadu 2015. Istodobno, 10 posto njih gotovo sve kupnje u inozemstvu plaća karticom.