Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Na Šipanu se otvara kompleks luksuznih vila. Čini nam se da se radi o prilično ambicioznom projektu

Uz obalu se nalazi resort Vile Katino; sastoji se od 4 kuće sa 5 zvjezdica

FOTO: Vile Katino

Na otoku Šipanu, koji pripada skupini Elafitskih otoka nedaleko od Dubrovnika, uskoro se otvara kompleks Vile Katino koji je, zahvaljujući originalnim arhitektonskim rješenjima te luksuznoj opremljenosti, bitno unaprijedio ne samo lokalnu, nego i dubrovačku turističku ponudu. Četiri luskuzne vile s pet zvjezdica te prateći objekti sagrađeni su na 5,5 hektara zemljišta koje se prostire uz samu obalu.

Svaka od četiri vile različita je po arhitektonskim rješenjima i unutarnjem uređenju te je svaka opremljena najmodernijim dizajnerskim namještajem te sofisticiranom elektroničkom opremom. Resort ima tri bazena s protustrujnim plivanjem i hidromasažom, vanjska sunčališta, finske i turske saune te parne i ledene kupelji, tuševe s hladnom maglom i tropskom kišom, kozmetički i frizerski salon, fitnes, biljar, polivalentni sportski teren za različite vrste sportova, kinodvoranu te mini amfiteatar za glazbene i kazališne priredbe.

Interijer jedne od vila Kompleks Vile Katino

Može primiti najviše 18 osoba

Vile Katino posjeduju i vlastiti vinski podrum s oko tri tisuće butelja vrhunskih vina iz najpoznatijih vinskih regija pretežito hrvatskog podrijetla. U tom prostranom resortu ima svega 9 spavaćih soba u koje se može smjestiti maksimalno 18 osoba. Učinjeno je to kako bi gosti mogli imati maksimalni komfor i mir te sačuvati privatnost. Inače, Šipan, koji ima površinu od samo 16 četvornih kilometara, upisan je u Guinnessovu knjigu rekorda kao otok s najviše maslina u odnosu na svoju veličinu i broj stanovnika.

Amfiteatar Kompleks Vile Katino
Vanjski bazen Kompleks Vile Katino

Prije nešto više od godine dana prvo je obnovljena na Šipanu stara vila Katino, iznimno arhitektonsko ostvarenje s početka 20. stoljeća. Vila je bila u vlasništvu dubrovačke plemićke obitelji Stjepović koja je posjedovala i puno vrijednih građevina starog Dubrovnika. Vila ima muzički salon s koncertnim klavirom te galeriju djela najuglednijih hrvatskih slikara. Iako je obnovljena iz temelja, dubrovački arhitekt Željko Peković, uspio je sačuvati njen prvobitni izgled.

Arhitekti koji su radili na projektu

Stara vila Kompleks Vile Katino

Vizualni identitet novih Vila Katino oblikovali su arhitekti Lidija Sjauš i Bojan Goričan iz biroa Studio GSG d.o.o. za arhitekturu i dizajn iz Zagreba. Lidija Sjauš radila je u Beču u uredu Steinmayr & Mascher na sanaciji i rekonstrukciji grafičkog muzeja Albertina te u atelieru Paolo Piva na projektima interijera u Austriji, Italiji i projektima luksuznih vila na otoku Mustique i Francuskoj rivijeri. Goričan je također stjecao iskustvo u Beču, gdje je, između ostalog, bio zaposlen u arhitektonskom uredu Dietera Haydea.

Zatvoreni bazen Kompleks Vile Katino

Glazbeni salon Kompleks Vile Katino

Sa zagrebačkim arhitektom Radovanom Tajderom radio je na projektima koji su uključivali aerodrom, neboder te poslovnu zgradu, a u atelieru Borisa Podrecce radio je na stambeno-poslovnom bloku Zentrum Hetzendorf te hotelu i kongresnom centru kod Kranja u Sloveniji. Sada preostaje obaviti završne radove na uređenju okoliša kako bi kompleks Vile Katino uskoro mogao primiti prve goste.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više