Na splitskom području 20 novozaraženih, liječnica krivi noćne klubove: ‘Trebat će pojačati kontrole’

Naglasila je da treba biti pažljiv na Alki i za vrijeme Velike Gospe

ZADNJA IZMJENA: kol 7, 2020
Foto: Screenshot N1

U Splitsko-dalmatinskoj županiji danas je registrirano 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše u Hrvatskoj. Povodom tog otkrića održana je konferencija za medije ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, na kojoj je ravnateljica Zavoda prim. dr.sc. Željka Karin pokušala objasniti kako je do toga došlo. Problem su noćni klubovi, smatra liječnica, koji su postali ozbiljan izvor zaraze koja se širi mlađom populacijom.

„Imamo četvero novooboljelih vezanih za druženje u noćnom klubu, jučer ih je bilo dvoje… Po svemu sudeći, trebat će pojačati mjere vezane za noćne klubove. Molila bih mlade da se pridržavaju mjera, a lokalne zajednice da se angažiraju vezano za rad noćnih klubova”, kazala je Karin, dodavši da je nužno držati se protuepidemijskih mjera. To pravilo ne vrijedi samo za noćne klubove, nego i za Alku, koja bi u suprotnom mogla postati izvor velikih problema.

”Sam događaj je odlično organiziran, i vrlo je malo vjerojatno da se netko zarazi, ali vrlo je važno biti oprezan prilikom aktivnosti i druženja prije i nakon trke. Svi smo sretni da se Alka održava, ali moram reći da zadnjih mjesec i pol dana na sinjskom području imamo 81 oboljelog. To nije mali broj, i postoji opasnost od širenja zaraze”, kazala je liječnica.

Treba biti oprezan za Veliku Gospu

Potencijalno žarište mogle bi postati i manifestacije koje slijede na Veliku Gospu, 15. kolovoza. „Kao Alka, događaj visokog rizika je i hodočašće i manifestacija Gospe Sinjske 15. kolovoza. Mi smo predložili da slika bude vani, da ne bude kontakta među ljudima. Što se tiče hodočašća, ljudi će kašljati i ubrzano disati, pa je vrlo važno da se održava razmak od jednog i pol metra. To je jedini način da spriječimo širenje epidemije”, upozorava Karin.

Novinare je zanimalo kakva je procedura koju slijede zdravstvene vlasti kada ustanove da je neki noćni klub postao izvor zaraze. „Ovisi o broju zaraženih. Obavještava se vlasnik i predlaže testiranje svih zaposlenih. Važno je upozoriti i lokalne stožere da se pojača nadzor. Broj zaraženih u noćnim klubovima je zahvaljujući nadzoru pao, a sada je opet počeo rasti”, kazala je ravnateljica NZJZ-a.

Mali broj zaraženih turista

Problem je u svadbama, noćnim klubovima i drugim velikim događajima, ponovila je liječnica, dodavši da trgovine, kupališta i restorani, osim kada su povezani sa svadbama, nisu velika žarišta zaraze. „Noćne klubove kontroliraju sanitarna inspekcija i policija. Organizirali su se i neki od stožera, tako da pomaže Civilna zaštita, koja prati situaciju i dojavljuje nadležnima”, kazala je Karin.

Većina zaraženih su domaći ljudi, kazala je Željka Karin, mada nije isključila mogućnost da se hrvatskom kreće i određeni broj asimptomatskih turista. „Nemamo velik broj zaraženih turista, njih šest ili sedam od početka sezone, ali moguće je da ima asimptomatskih. Mislim da tu nemamo nikakvih eskalacija ni problema. Bolest se širi među nama, u kućanstvima. U karanteni je četvero turista, jedna obitelj iz Švedske”, rekla je Karin, govoreći o situaciji na području Splitsko-dalmatinske županije.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program