Život

Na Sveučilištu Virginia slučajno otkriven tajni laboratorij iz 1820-ih koji je koristio Thomas Jefferson

Zgrada Rotunda u kojoj se nalazi prostorija dizajnirao je Jefferson

FOTO: Dan Addison / University of Virginia

Tijekom renoviranja Rotunde na Sveučilištu Virginia, zgrade koju je dizajnirao Thomas Jefferson, otkrivena je prostorija za koju se pretpostavlja da je skriveni Jeffersonov laboratoriji. Pretpostavlja se da je prostorija, kao i Rotunda, izgrađena u blizini učionice kemije 1820-ih godina kada je izgrađeno i Sveučilište, prenosi BuzzFeed.

Prvi polaznici Sveučilišta su učili kemiju i smatra se kako je prostorija jedan od nekoliko laboratorija koji potječu iz tog doba. Prema navodima Briana Hogga, konzervatora u uredu za arhitekturu sveučilišta, treći predsjednik SAD-a je prilikom izgradnje laboratorija surađivao s Johnom Emmetom, prvim profesorom prirodnih znanosti na Sveučilištu.

Prostorija zaštićena od požara iz 1895.

“Ovo bi mogao biti najstariji netaknuti primjer ranog obrazovanja iz kemije u državi”, navodi Hogg. Prostorija koja je izgrađena između 1822. i 1826. godine slučajno je sačuvana kada je zapečaćena tijekom 1850-ih.

labos2sv
Laboratoriji je otkriven sasvim slučajno Dan Addison / University of Virginia

Prostorija je na taj način bila zaštićena od požara koji je 1895. godine uništio većinu unutrašnjosti Rotunde, a tijekom 1970-ih u vrijeme druge renovacije otkrivene su dvije male kutije iz središta zgrade, dok je središte ostalo neotkriveno.

Posebno opremljen laboratorij

Matt Schiedt, projektant koji se specijalizirao za povijesne renovacije, došao je do otkrića kada je primijetio rupu u zidu i provukao se kroz nju, prenosi Charlottesville Newsplex.

labos3sv
Posebno opremljena prostorija Dan Addison / University of Virginia

Laboratorij je bio opremljen posebnim dimnjacima koji su odvodili toksične plinove te ognjištem, a zagrijani pijesak koristio se za širenje topline. Sveučilište navodi da će ognjište biti izloženo za javnost kada se završi renovacija Rotunde.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu