Nacionalni stožer tvrdi da je Vir jedno od novih mini party žarišta, lokalni stožer nema pojma o čemu pričaju

Danas je to Capak rekao na presici, s Vira poručuju da to nije istina

ZADNJA IZMJENA: kol 12, 2020
Foto: PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak danas je na konferenciji za medije, na kojoj je otkrio da imamo 130 novih slučajeva, spomenuo jedno novo žarište – otok Vir.

Kako je rekao, veliki dio novozaraženih povezan je s noćnim klubovima. “Oboljeli navode tri grada, a danas se pojavio i jedan otočić. Mogu reći da su to klubovi u Novalji na Pagu, u Makarskoj, Vodicama i na otoku Viru”, kazao je Capak.

Na njegovu izjavu sada su reagirali iz Stožera civilne zaštite Općine Vir; tvrde da nemaju pojma o čemu Capak govori. Kako kažu, broj slučajeva koji imaju je zanemariv, a ni jedan nema veze s ugostiteljskim objektima. U nastavku prenosimo njihovo priopćenje, a koje prenosi Večernji.

Capak ih je iznenadio

“Nastavno na izjavu epidemiologa Capaka, u dijelu u kojem navodi da je otok Vir novo žarište corona virusa, iako sam navodi kako “nemamo preciznih podataka”, ali onda ipak etiketiranje te tvrdnja o novom žarištu na otoku Viru u noćnim klubovima, premda na Viru takav ugostiteljski sadržaj ne postoji, u najmanju ruku nas iznenađuje. Dugo vremena je Općina Vir bila corona free zona.

Napominjemo da se područje Općine Vir, a s obzirom na broj stanovnika i gostiju koji trenutačno borave, ne može smatrati novim žarištem. Naglašavamo da je Vir jedina turistička destinacija u Republici Hrvatskoj s više od milijun noćenja u prvih sedam mjeseci 2020. godine, što dovoljno govori samo za sebe o broju gostiju na području Općine Vir”, pišu iz Stožera, u startu se hvaleći s turističkim rezultatima.

‘Na Viru nema noćnih klubova’

“Kroz otok Vir je od početka godine prošlo cca 85.000 turista, a na Viru stalno živi 4.000 stanovnika. Na samom otoku od početka srpnja imali smo 6 slučajeva zaraženih corona virusom, od čega su dvije osobe ozdravile, a četiri su izolirane i oporavljaju se. Niti jedna osoba nije zaražena u trgovačkim ili ugostiteljskim objektima bilo koje vrste na otoku Viru, već se radi o povratnicima sa putovanja te bliskim obiteljskim kontaktima.

Uzimajući navedene činjenice u obzir, broj zaraženih na Viru gotovo je zanemariv. Na Viru nema noćnih klubova, već rade isključivo barovi, restorani i kafići na otvorenim terasama. Svi navedeni objekti zatvaraju u 02:00 sata, sukladno odluci lokalnog stožera civilne zaštite, a koja je donesena početkom srpnja 2020. godine. Stožer civilne zaštite Općine Vir više puta je naložio da svi objekti, javni, trgovački, ugostiteljski moraju provesti kompletnu dezinfekciju”, pišu.

‘Svi se strogo pridržavaju uputa’

Na kraju pripćenja, koje potpisuje Antonio Vučetić, načelnik Stožera civilne zaštite Općine Vir, zaključuju:

“Građani, gosti i turisti na području Općine Vir strogo se pridržavaju uputa Stožera civilne zaštite RH, te provođenje istih provjerava svakodnevno putem pripadnika Stožera civilne zaštite Općine Vir, upravo svjesna koliko je važno pridržavati se svih epidemioloških mjera te koliko je važno osigurati maksimalnu sigurnost svojim gostima te stalnim stanovnicima te će to nastaviti i u budućnosti”.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program