Život

Najnovije istraživanje pokazuje da građani oko korone najviše vjeruju Alemki Markotić. Drugi je Đikić

RTL je objavio veliko istraživanje o važnim temama oko koronavirusa

15.03..2020., Zagreb - Konferencija za medije Nacionalnog stozera civilne zastite o koronavirusu u Hrvatskoj. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljevic" Alemka Markotic, ministar unutarnjih poslova Davor Bozinovic, ministar zdravstva Vili Beros.
Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

RTL je maloprije u svojoj informativnoj emisiji RTL Danas objavio rezultate velikog istraživanja u koje su građane pitali kome u pandemiji najviše vjeruju, podržavaju li zatvaranje kafića i teretana i jesu li promijenili mišljenje o cijepljenju.

Prema rezultatima, potpuno Stožeru vjeruje i u njega ima veliko povjerenje više od 30 posto ispitanika, a gotovo 30 posto građana Stožeru dosta vjeruje, ali imaju rezervi prema nekim njihovim postupcima. Gotovo 40 posto ispitanika stožeru ne vjeruje ili u njega ima vrlo malo povjerenja.

Najviše vjeruju Alemki Markotić

Osoba kojoj najviše vjeruju je šefica Zarazne Alemka Markotić, koju podržava 25,1 % ispitanih građana. Na drugo mjestu je znanstvenik Ivan Đikić, koji je svrgnuo je ministra zdravstva Vilija Beroša koji je sada treći. Đikića podržava 21,2 % ispitanih građana, a Beroša 17,8 posto.

Pada popularnost glavnom hrvatskom epidemiologu Krunoslavu Capaku, koji je na četvrtom mjestu s 5,9% podrške. Popularnost malo raste šefu Stožera, ministru Davoru Božinoviću, koji je zauzeo sedmo mjesto sa 2,9 posto simpatija ispitanika. I dalje je velik broj onih koji Stožeru ne vjeruje – više od 14 posto.

Povjerenje u Stožer RTL

Podržavaju kažnjavanje za kršenje mjera

Također je istraženo što građani misle o donesenim mjerama u borbi protiv širenja zaraze. Prema novim rezultatima, građani bi bili i još rigorozniji od Stožera.

Iako manjina, oko 24 posto ispitanih, misli da su mjere pretjerane ili uglavnom pretjerane, a više od 34 posto ispitanih građana ovaj djelomični lockdown smatraju potpuno pogođenim. A da su mjere nedovoljne, smatra više od 38 posto građana.

Građane su pitali i koje su to mjere koje najviše podržavaju. Kažnjavanje zbog kršenja mjera koje je na snazi od jučer je na samom vrhu. Najviše podržavaju odluku o ograničavanju broja sudionika okupljanja. Slažu se i s kaznama za maske, a više od 50 posto ispitanika podupire zatvaranjem kafića, teretana i dvorana za rekreaciju.

Većina nije za obvezno cijepljenje

RTL-ovo istraživanje pokazalo je i da građani u velikoj većini nisu za obavezno cijepljenje, točnije njih 64 posto.

Gotovo 30 posto ispitanika smatra da cijepljenje ipak treba biti obvezno, a njihov glavni razlog je taj da je to jedini način zaustavljanja epidemije. Na pitanje tko će se cijepiti, a tko ne, više od 40 posto ispitanika je odgovorila s da, bez obzira na zakonsku obvezu, a ako ih na to natjera zakon cijepit će se još njih gotovo 11.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu