Najskuplji sladoled na svijetu proizvodi se u Japanu i košta 6400 dolara. Uz njega dolaze i upute

Ovaj desert kombinacija je luksuznih sastojaka iz Italije i Japana, a sadrži i jestive zlatne listiće

FOTO: Guiness World Record

Dok ližete ovaj sladoled, uistinu morate biti jako oprezni da vam slučajno ne padne. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najskuplji sladoled na svijetu, nazvan “byakuya”, što na japanskome znači “bijela noć”, trenutačno ima cijenu od 880.000 jena, odnosno 6380 dolara, doznaje CNN.

Japanski brand sladoleda Cellato, na svojoj web stranici bijelu noć naziva gelato što sugerira talijansko porijeklo. Samo jedan sastojak ovog sladoleda, bijeli tartuf, ali porijeklom isključivo iz Albe, domovine najboljih bijelih tartufa u Italiji, košta 14.500 dolara po kilogramu, navodi se na stranici.

Na vrhu sladoleda su jestivi zlatni listići, dvije vrste sira i sakekasu, sastojak nalik pasti dobiven u procesu pravljenja rakije sake. “Trebalo nam je više od godine i pol da razvijemo, uz puno pokušaja i pogrešaka, pravi okus”, rekao je predstavnik tvrtke za Guinnessovu knjigu rekorda.

Luksuzni sastojci iz Italije i Japana

Najskuplji sladoled na svijetu kombinacija je luksuznih sastojaka iz Italije i Japana. Tvrtka kaže da njihova misija nije samo izrada slastica već i jedinstvena kulinarska avantura koja spaja europske sastojke i tradicionalnu japansku hranu.

Za upravljanje ovim projektom, angažirali su glavnog kuhara u RiVi, restoranu u Osaki, Tadayoshija Yamadu, poznatog po njegovoj francusko-japanskoj fuziji. Desert se prodaje u Japanu i isporučuje se potrošačima direktno, kaže web stranica tvrtke Cellato.

Kupci moraju sladoled konzumirati na određeni način. Dobivaju upute da dodaju bijeli tartuf baš kad sladoled omekša, prije nego ga pomiješaju ručno izrađenom metalnom žlicom koja im je dana. Savjetuje im se da ostave sladoled da se otapa na sobnoj temperaturi ili da ga ugriju u mikrovalnoj, ako je tekstura pretvrda, kaže CNN.

Jede se uz sake ili bijelo vino

Cellato je ponudio kušanje svom osoblju koje je za poslasticu reklo da ima “bogati okus i teksturu”. Ekipa Guinnessove knjige rekorda nije imala priliku kušati desert.

Japanci preporučuju da se uz ovaj desert pije sake ili francusko bijelo vino. Cellato ima i ponudu temeljenu na crnom tartufu i kažu da planiraju diverzificirati svoju neviđeno skupu liniju proizvoda kako bi ubuduće sadržavala šampanjac i kavijar.