Život

Najveća besplatna online enciklopedija danas slavi petnaesti rođendan

Wikipedia danas ima više od 37 milijuna članaka na gotovo 300 jezika

FOTO: AFP

Svesci tradicionalnih enciklopedija sve češće prikupljaju prašinu, djelomično i zbog postojanja Wikipedije, internetskog izvora znanja dostupnog iz svakog kutka svijeta, pokrenutog prije 15 godina Entuzijast Jimmy Wales i programer Larry Sanger 15. siječnja 2001. pokrenuli su Wikipediju s uzvišenim ciljem stvaranja sveobuhvatne zbirke svjetskog znanja dostupne svima. Petnaest godina poslije, njezin osnivač nada se da će da cilj održati živim – i besplatnim.

“Nadamo se da će tako ostati. Nemamo nikakvih planova to promijeniti. Zadovoljni smo stvarima kakve jesu”, rekao je Wales u razgovoru za dpa.
Wikipedia danas ima više od 37 milijuna članaka na gotovo 300 jezika. Financira se isključivo donacijama, a ne reklamama. Wales kaže da mu nije žao što je Wikipediju održao besplatnom iako je gledao kako neki drugi internetski inovatori postaju milijarderi.

Za Wikipediju radi premalo žena

“Vrlo samo zadovoljan ishodom. Imam sjajan život i uživam u svakoj minuti”, rekao je Wales. Iako je učinkovito zamijenila nekoć sveprisutne tiskane enciklopedije, Wikipedia je suočena s nekim izazovima u budućnosti. Za Wikipediju, primjerice, ne radi dovoljan broj žena, što je slučaj i u mnogim drugim tehnološkim kompanijama. “U stalnoj smo potrazi za većim brojem suradnica”, kaže Wales.

Jimmy Wales, osnivač Wikipedije
Jimmy Wales, osnivač Wikipedije AFP

Žene čine samo 15 posto posto zajednice, kako se kolektivno nazivaju osobe koje dobrovoljno doprinose internetskoj enciklopediji. “Zajednica se stvarno želi promijeniti, ali promjene dolaze sporije nego što bismo htjeli”, rekao je Wales. Wikipedia se nada da će i proširiti svoj utjecaj na populaciju koja rapidno dobiva pristup internetu.

Moraju proraditi na mobilnoj aplikaciji

“U razdoblju smo kada broj korisnika interneta u svijetu u razvoju raste nevjerojatnom brzinom i sukladno, jednako brzo raste broj korisnika wikipedije u tim zemljama”, rekao je Wales. Najavljuje i kako će se Wikipedia više usredotočiti na mobilne proizvode, kako bi bila dostupna korisnicima koji računala zamjenjuju mobitelima.

“Moramo posvetiti mnogo pažnje našoj mobilnoj aplikaciji i zajamčiti da bude kvalitetna kako bi nam i pristup s mobitela bio dobar”, napominje Wales. Želi li se ostvariti krajnji cilj, da zbirka svjetskog znanja uistinu bude dostupna svakome, Wikipedia mora pratiti digitalne trendove. “Stalni tehnološki napredak stvarno je moćna sila u zbližavanju ljudi, učenju i podjeli znanja”, smatra Wales.

Nastavite čitati