Naletjeli smo na vijest o gospodinu koji je naslijedio kuću pa u njoj pronašao 100 kila skrivenog zlata. Preziremo ga

Preminuli rođak očito je mahnito za života skrivao zlato po kući

ZADNJA IZMJENA: stu. 22, 2016
Foto: Flickr/Bullion Vault

Francuz koji je naslijedio kuću od svog preminulog rođaka pronašao je u njoj 100 kilograma zlata, piše The Local. Pokojni rođak je, naime, po čitavoj kući očito mahnito skrivao zlatnike i zlatne poluge. “Pronašli smo 5 tisuća komada zlatnika, dvije zlatne poluge teške 12 kilograma i 37 polugica teških 1 kilogram”, rekao je za AFP Nicolas Fierfort, lokalni kolekcionar koji je potvrdio ovu vijest koja se pojavila u lokalnim novinama La Depeche.

Fierfort, koji je posjetio kuću kako bi procijenio pokućstvo koje je novi vlasnik odlučio prodati, rekao je kako je pronađeno zlato u vrijednosti 3,5 milijuna eura bilo “ekstremno dobro skriveno”. “Zlato je bilo skriveno ispod pokućstva, ispod gomile platna, u kupaonici, posvuda”, rekao je Fierfort.

Poluge teške 12 kilograma

Zlato je otkriveno kada je novi vlasnik, čiji identitet nije otkriven, počeo seliti pokućstvo. Prvo je pronašao malenu kutiju zlatnika koja je je bila pričvršćena ispod komada pokućstva. Zlato se nalazilo i u kutiji za bocu viskija te još mnogim mjestima u kući, no glavni zgoditak bile su poluge zlata teške 12 kilograma.

“U tom je trenutku nazvao svog odvjetnika kako bi napravili zapisnik”, rekao je Fierfort. Otkriveno je da je zlato kupljeno tijekom pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, a kasnije su u kući pronađeni certifikati koji potvrđuju njegovu autentičnost.

Zlato je već prodano

Zlato je prodano različitim francuskim i međunarodnim kupcima, no sudeći prema pisanju La Depecha, pravi dobitnici mogli bi biti poreznici.

Osim što će Francuz morati platiti 45 posto poreza zbog nasljedstva, on bi također mogao platiti porez unatrag tri godine ako preminula osoba nije navedena kao vlasnik tog zlata.

Matej Devčić
Telegram autor
1433 članka Više o autoru