Naručio sam one jeftine Google naočale za virtualnu stvarnost. Fora su, ali evo u čemu je problem

Telegramov šef developmenta recenzira Google Cardboard

ZADNJA IZMJENA: svi 28, 2016

Neki dan mi je poštom došao moj Google Cardboard, kartonski VR gadget od deset dolara s kojim mogu na svom iPhoneu gledati virtualnu stvarnost. Naime, YouTube odnedavno podržava prikazivanje videa napravljenih u 360 stupnjeva na Cardboardu i za iOS uređaje pa sam si ga odlučio naručiti preko eBayja.

Kao klinci osamdesetih i devedesetih gledali smo filmove i crtiće u kojima su nam prikazivali neke divne mogućnosti virtualne realnosti za koje smo se odmah zapalili. Tad je to bila samo fikcija, ponekad dosta suluda, no sad, 20, 30 godina kasnije, dolazimo u vrijeme kada se snovi iz devedesetih polako ostvaruju.

Nakon uspješne Kickstarter kampanje Oculus Rifta i kasnije kupovine istog od strane Facebooka, veliki igrači su počeli značajno ulagati u razvoj virtualne realnosti.

Googleova jeftina varijanta košta samo 10 dolara

output_Kq3D8X
Marko: “Zabavne su, ali nisu baš ugodne za dulje korištenje”

Facebook je VR pak stavio u svoj dugoročni plan, a i Google je na zadnjoj konferenciji stavio veliki naglasak na ovu tehnologiju, dok Sony trenutačno priprema svoje rješenje za Playstation.

Ali, sva ponuđena rješenja zasad zahtjevaju priličnu financijsku investiciju. Stoga je Google prije nekog vremena predstavio projekt Cardboard pomoću kojeg želi spustiti troškove za entuzijaste. Tako umjesto za 400, možete se početi igrati već za desetak dolara.

Nakon što sam ga naručio moj Cardboard je došao kroz desetak dana. I bio sam prilično uzbuđen.

Cardboard sam sastavio za par minuta

output_5aawNB
Ana: “Puno su slabije od drugih koje sam probala, ali užasno fora stvar za malo novca”

Radi se o dosta jednostavnoj konstrukciji napravljenoj od kartona, ljepila i čičak trake s dvije leće za koju mi je, prateći upute, trebalo nekoliko minuta da je sastavim. Uglavnom, nakon što sam sastavio svoje kartonske naočale, na mobitel sam instalirao nekoliko aplikacija koje su potrebne za pravilno prikazivanje slike i efekata te odmah isprobao kako funkcionira s Google Street Viewom, filmovima napravljenim u 360 stupnjeva i video spotovima napravljenim u 360 stupnjeva na YouTubeu.

Nakon par dana istraživanja mogu zaključiti da je zabavno igrati se njime, ali cardboard je relativno neugodan za duže korištenje. Ipak se radi o tvrdom kartonu te leće nije moguće namještati. Također ovisno i o mobitelu koji koristite slike i efekti mogu biti lošiji pa oduševljenje može varirati.

Isplativa igračka

output_DSSqii
Ira: “Razmak između leća je fiksiran pa nije baš idealno za ljude s malim glavama”

Ovaj gadget je dobar za kratke izlete u svijet virtualne realnosti i pred njega se ne smiju stavljati veliki zahtjevi. Za pogledati neki 360 video je dovoljan. A dok na tržište ne počne dolaziti bolji sadržaj i više nego isplativ. I, ako uzmemo u obzir njegovu cijenu, dosta mi je fora.

A ispostavilo se i ljudima iz moje redakcije. Jer, kad sam donio Cardboard u Telegram svi živi su ga isprobali. Pustio sam im dosta zanimljivu igricu, InCell VR (utrka koju vozite kao mikroorganizam koji se našao među krvnim stanicama, dok jurite morate skupljati bijele i zelene stanice, a crvene morate izbjegavati) u kojoj se krećete lijevo i desno pomicanjem glave.

Tjerao sam sve oko sebe da ih testiraju

output_wVBD2k
Robin: “Fora koliko brzo se isključiš iz stvarnog prostora i počneš se kretati kao da si zaista u igrici”

Onima kojima je ovo bio prvi susret s naočalama za virtualnu stvarnost bilo je zabavno voziti se u virtualnom svijetu s Cardboardom, dok su oni koji su, poput mene, već imali priliku isprobati i pravu opremu, bili su nešto skromoniji u svojim reakcijama.

Ira, naša novinarka za biznis i tehnologiju, možda najjednostavnije opisuje pluseve i minuse ovog gadgeta: “Razmak između leća na Cardboardu je fiksiran pa set nije baš idealan za ljude s malim glavama i malim razmakom između očiju, ovo je fora za isprobati, ali ne duže od minute.”

output_9j6EKb
Tamara: “Jedino što mi je smetalo je to što sam se brinula hoće li mi mobitel ispasti kad se nagnem lijevo ili desno”

Realno, ova tehnologija će imati veliku primjenu u svijetu zabave, samo treba pričekati razvoj sadržaja i tada uložiti u neki bolji preglednik. I to je ono što me osobno jako veseli.

Marko Banušić
Telegram autor
7 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program