Život

NASA će prvi put od 2011. lansirati astronaute na Međunarodnu svemirsku postaju. Objavili su datum

Astronaute će u svemirskoj letjelici koju je izradio Spaxe X ponijeti raketa Falcon 9

This video grab taken from the Space X webcast transmission on March 3, 2019, shows a dummy named Ripley onboard a SpaceX Falcon 9 rocket with the company's Crew Dragon spacecraft onboard after the opening of the hatch during the Demo-1 mission. (Photo by HO / SPACEX / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SPACEX" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ---
FOTO: AFP

NASA i SpaceX su odabrali 27. svibnja kao datum prvog lansiranja astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) iz SAD-a od 2011.

“NASA će 27. svibnja ponovo američkim raketama lansirati američke astronaute s američkog tla”, napisao je na Twitteru čelnik svemirske agencije Jim Bridenstine.

Astronaute Roberta Behnkena i Douglasa Hurleya u svemirskoj letjelici Crew Dragon koju je izradio SpaceX će prema ISU-u ponijeti raketa Falcon 9. Bit će lansirana iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi. Misija bi mogla potrajati do 110 dana.

Od 2011. astronauti su letjeli jedino Sojuzom

“Ova misija će utvrditi valjanost transportnog sustava SpaceX-a, uključujući lansirnu rampu, raketu, svemirsku letjelicu i operabilne kapacitete. Ovo će također biti prvi puta da će astronauti NASA-e testirati sustave svemirske letjelice u orbiti”, priopćila je NASA.

ISS se nalazi u orbiti na oko 400 kilometara iznad Zemlje i na njemu se uglavnom izmjenjuju američke i ruske posade koje provode znanstvena istraživanja.

Od 2011., ruske kapsule Sojuz su bile jedini način prijevoza astronauta na ISS i natrag na Zemlju, pošto je bila prizemljena flota američkih raketoplana.

Nastavite čitati