NASA-in plan da do 2030. godine dovede ljude na Mars više nije tako izgledan, kažu da nemaju dovoljno novca

Nedostaje im novca i za izgradnju nove svemirske stanice

ZADNJA IZMJENA: srp. 14, 2017
Foto: Screenshot The Martian

U zadnjih par godina NASA je u nekoliko navrata rekla da će let do Marsa biti moguć već 2030. godine. Čak i s minimalnim povećavanjem budžeta u skladu s inflacijom, tvrdila je agencija, imali bi dovoljno resursa za sljedeći veliki korak ljudske rase, da sigurno spuste posadu na Mars i vrate ih kući. Kao glavne kandidate su predstavili Space Launch System i svemirsku letjelicu Orion.

Međutim, kritičari su redovito tvrdili da Američka svemirska agencija ima jednostavno previše posla i premalo novca za postizanje ambicioznog cilja do 2030. godine. No, NASA je u više navrata negirala sve te pretpostavke, i dalje uvjeravajući da će postići svoje ciljeve u zadanom roku.

Mjesec umjesto Marsa?

No, čini se da je NASA sada napokon posustala. Direktor NASA-inog odjela za ljudske letove u svemir Bill Gerstenmaier je na ovotjednom sastanku s Američkim institutom za aeronautiku priznao da NASA ipak nema novca za let na Mars. Gerstenmaier kaže da s povećanjem budžeta od 2 posto NASA neće imati dovoljno novca da razvije sustave za slijetanje na površinu.

Novca za razvoj površinskih sistema nema budući da je cijena razvijanja SLS rakete i Orion letjelica viša nego očekivana. NASA nije imala niti sredstava da započne rad na tim sustavima, stoga ne postoje niti konkretni koncepti, a još manje prototipi. Međutim, ostavili su otvorenu mogućnost za ponovno slijetanje na Mjesec. Inicijativu za ponovno slijetanje na Zemljin satelit je pokrenuo G. W. Bush, no Obama je otkazao program. Gerstenmaier je međutim ponovo otvorio tu mogućnost.

A možda i ostanu doma

Nakon izbora Trumpa za predsjednika, NASA počinje shvaćati da bi im se destinacija za sljedeći svemirski let mogla promijeniti. Međutim, rukovodstvo NASA-e drži otvorenim sve mogućnosti, pa stoga ne isključuju ni slijetanje na Mjesec, a niti na Mars.

U realnosti, ako se stvari ne promijene, svemirski brodovi neće ići nigdje. Nedostaje im novca i za izgradnju nove svemirske stanice, a let Space Launch Systema jednom godišnje košta milijardu dolara.

Ivan Luzar
Telegram autor
480 članaka Više o autoru