Život

NASA je objavila oglas za posao; prvi put nakon 4 godine traže astronaute. Slažu ekipu za misiju na Mjesec

Prije puta u svemir kandidate očekuje zahtjevna dvogodišnja obuka

FOTO: NASA

Američka svemirska agencija NASA prvi put nakon četiri godine traži nove astronaute, javlja The Washington Post. Natječaj je otvoren u ponedjeljak i traje do kraja ožujka, a u oglasu se ističe kako će budući astronauti biti dio generacije Artemis. To znači da će sudjelovati u programu Artemis, stvorenom s ciljem da se do 2024. godine na Mjesec spusti prvu ženu, te idućeg muškarca. Do sada je na Mjesecu bilo 12 muškaraca, a posljednja dvojica koja su hodala površinom zemljinog satelita bili su Gene Cernan i Harrison Schmitt 1972. godine.

Oglas kojim se traže novi istraživači svemira objavljen je na stranici USAJobs, portalu za zapošljavanje američke vlade. Uz ostale detalje, na portalu se navodi i plaća, koja uopće nije loša: kreće se od 104 tisuće do 161 tisuću dolara godišnje. Naravno, priliku da se otisnu u svemir dobit će samo iznimni kandidati. NASA je posebno izbirljiva po pitanju obrazovanja budućih astronauta, pa je spremna zaposliti samo osobe koje su završile preddiplomski studij matematike, inženjerstva, ili neki od studija koji u američkom obrazovnom sustavu spadaju pod kategoriju znanost.

Uz to, kandidati bi trebali imati i završen diplomski studij fizike, informatike, biologije, inženjerstva ili matematike; ili najmanje dvije godine doktorskog studija iz tih područja. NASA će u obzir uzeti i one koji su završili medicinu ili neki od rijetkih programa za testnog pilota, štoviše, primit će i kandidate koji su tek upisali školu za testne pilote. Nimalo neočekivano, navodi se kako budući astronauti moraju biti spremni puno putovati. U obzir dolaze isključivo državljani SAD-a.

Konkurencija će biti žestoka

Kako stoji u oglasu, kandidate koji dobiju posao očekuje oko dvije godine učenja svega što se smatra temeljnim vještinama kojima astronaut treba raspolagati. NASA tu posebno ističe hodanje po svemiru, robotiku, rukovodstvo i razvoj vještina važnih za timski rad. Nakon završetaka obuke kandidati postaju astronauti koji mogu odlaziti na zadatke u svemir. Dok čekaju da ih se rasporedi u neku misiju koja će ih odvesti sa Zemlje, obavljat će dužnosti koje će se kretati u rasponu od pružanja podrške kolegama koji su već poslani u svemirske misije, do sudjelovanja u razvoju novih svemirskih letjelica.

Uz oglas za posao objavljen je i kratak video u kojem iskusni astronauti zainteresiranima objašnjavaju koja su znanja i osobine potrebni za uspješno bavljenje tim poslom. Većina ih ističe tehničke vještine, jer, kako kažu u videu, „u svemiru ne možete pozvati vodoinstalatera ako vam se pokvari zahod”. Visoko se cijeni i sposobnost da se u skučenom prostoru kroz duže vremensko razdoblje boravi s drugim ljudima. The Washington Post ističe kako se može očekivati da će navala na oglašena astronautska radna mjesta biti žestoka. Kada je NASA prošli put tražila astronaute, za 14 poslova prijavilo se 18.300 ljudi.

Nastavite čitati