NASA je snimila čudne pukotine na ogromnom glečeru na Grendlandu; ako se odlomi, doslovno će poremetiti ekološku ravnotežu

Riječ je o ponoru koji možda seže i nekoliko stotina metara duboko

Hannes Grobe, Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research
ZADNJA IZMJENA: tra 17, 2017
Foto: Hannes Grobe, Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research/commons.wikimedia.org

Veliki glečer na Grenlandu puca, a to bi za čitav planet moglo značiti velike probleme. NASA je objavila kako su njihove nadzorne kamere prije nekoliko dana uhvatile dugačku pukotinu na Petermannovom glečeru koji se nalazi na sjevernoj strani Grenlanda, koji spaja ledeni pokrivač Grenlanda s Arktičkim oceanom. Ako se odlomi i krene plutati oceanom, za što su šanse doista goleme, došlo bi do ekološke katastrofe.

Američka svemirska agencija NASA nije zadužena samo za svemirske misije, istražuju i naš planet, a Grenland je jedno od najvažnijih područja koje nadziru, prvenstveno zbog globalnog zatopljenja i činjenice da se sve više leda topi na Zemljinim zaleđenim polovima, što vodi do nasilne promjene klime. Nedavno uočena pukotina predstavlja ozbiljan problem, jer nije riječ o površinskom ožiljku na ledu, već o ponoru koji možda seže i nekoliko stotina metara duboko. Ponor se nalazi točno po sredini Petermannogov glečera, na dijelu glečera koji spaja tlo Grenlanda s blokom permanentog leda u Arktičkom oceanu.

Pukotina na Grenlandu
Pukotina na Grenlandu NASA

Otpluta li glečer u ocean, to bi bilo katastrofalno

U priopćenju za javnost, stručnjaci NASA-e su objasnili kako se nova pukotina širi u smjeru koji bi je mogao spojiti s jednom ranijom pukotinom koja se također nalazi na spornom glečer. Njezino širenje je trenutno zaustavljeno, ali ako se spoje, prelomit će glečer na dva dijela preko sjeverozapadne strane Grenlanda, a to bi poslalo ogroman komad leda na putovanje oceanom. NASA je uočila spornu pukotinu tijekom svoje aktivne grenlandske misije, Operation IceBride – Operacija Ledeni Most. Na svu sreću, znanstvenici imaju spremno rješenje koje bi moglo spriječiti odlamanje glečera.

Nije riječ o brazdi, već o ponoru
Nije riječ o brazdi, već o ponoru Gary Hoffman/DNS/NASA
Nova pukotina je dolje desno, i spaja se na stariju koja je gore, po sredini
Nova pukotina je dolje desno, i spaja se na stariju koja je gore, po sredini Kelly Brunt/NASA

Uzrok pukotine je neupitan, do nje je došlo zbog porasta temperature, dakle, zbog globalnog zatopljenja. Sanacija je moguća korištenjem provjerene metode, svojevrsnim ‘lijepljenjem’ komada leda koji se međusobno udaljavaju. Naime, znanstvenici planiraju ispuniti pukotinu vodom, što bi bio spor i postepen proces prilikom kojeg bi se nova voda zaledila, i tako spojila komade glečera koji se odvajaju. NASA je tek prije nekoliko dana izvijestila medije o situaciji, iako je pukotina zabilježena još u lipnju prošle godine. Za to je zaslužan Stef Lhermitte, profesor na nizozemskom Sveučilištu Delft, koji je promatrajući NASA-ine satelitske snimke uočio golemu brazdu na glečeru – koja još uvijek raste.

Toplo strujanje oceana otapa vječni arktički led

Lhermitte je obavijestio tim Operacije Ledeni Most odmah čim je primijetio problem, i ima svoju teoriju oko uzroka pukotine, dok znanstvenici NASA-e nisu htjeli dati svoji teoriju, iako je opće prihvaćeno stajalište da je uzrok konstantno povišenje temperature Zemlje.

Petermannov glečer na Grenlandu
Petermannov glečer na Grenlandu John Sonntag/NASA

Lhermitte tvrdi kako je pukotina vjerojatno nastala uslijed fenomena zvanog ‘guranje oceana’ – kada se struje toplijeg oceana miču ispod površine glečera, to strujanje počne topiti glečer, i dolazi do pucanja. Na Grenlandu, moglo bi doći do najveće pukotine do sad, što bi doslovno poremetilo globalnu ekološku ravnotežu.

Vuk Oreb
Telegram autor
218 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program