NASA otvara spremnike s uzorcima koji su prikupljeni na Mjesecu prije 47 godina. Zvuči kao početak SF horora

Neće se testirati samo novim tehnologijama, već će ih ispitati i novi naraštaj znanstvenika

ZADNJA IZMJENA: stu 7, 2019
Foto: NASA

Prije gotovo pedeset godina, točnije krajem 1972., astronauti Eugene Cernan i Harrison Schmitt bili su članovi posade Apolla 17, posljednje NASA-ine misije iz Apollo programa i posljednji ljudi koji su hodali Mjesečevom površinom. Kao dio svoje misije, dvojac je prikupio uzorke Mjesečevog tla, koje su pohranili u spremnike širine 4 centimetra, gdje se uzorci nalaze sve do danas. U sklopu inicijative Apollo Next-Generation Sample Analysis (ANGSA), uzorke će sada izvaditi iz spremnika, kako bi ih mogli analizirati alatima i tehnologijama koje nisu postojale prije pedesetak godina.

Tim znanstvenika će tako koristiti NASA-ine moderne alate, kako bi još jednom, nakon gotovo 50 godina, maksimizirali rezultate nekadašnjih Apollo misija. Inicijativa ANGSA, uz nove tehnologije, omogućuje i novom naraštaju znanstvenika stvaranje novih metoda i načina istraživanja u budućim misijama, koje kreću u idućem desetljeću.

Provesti će niz istraživanja

NASA je tijekom Apollo misija odlučila nekolicinu uzoraka prikupljenih na Mjesecu ostaviti netaknutima za buduće generacije. Dva uzorka koji će se sada promatrati prikupljeni su tijekom misije Apollo 17 i nose oznaku 73001 i 73002.

Uzorci će se analizirati nedestruktivnim 3D skeniranjem, masenom spektrometrijom i mikrotomijom ultra-visoke rezolucije. U spremnicima dužine 60 centimetara nalaze se uzorci klizišta uz krater Lara, nedaleko od mjesta slijetanja Apolla 17. Uzorak iz spremnika 73002 je već otvoren, dok će uzorak 73001 biti otvoren u ranoj 2020. godini. Taj uzorak će biti otvoren kada NASA osmisli način na koji može uhvatiti plinove koji će izaći iz spremnika prilikom otvaranja, a uhvaćeni su na Mjesecu prije pedesetak godina.

Ivan Luzar
Telegram autor
1797 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program