Život

Nažalost, krenulo je. Jedan od najuspješnijih zagrebačkih restorana otpustio 50 ljudi

Vlasnik Vinodola otvoreno je progovorio o posljedicama krize izazvane pandemijom

FOTO: Pixsell

Jedan od najuspješnijih zagrebačkih restorana zbog epidemije koronavirusa morao je otpustiti više od pola svojih radnika. To je sinoć za Jutarnji list priznao vlasnik restorana osobno, Dražen Boban. I pritom je iznio neke zbilja dramatične brojke.

“Vinodol u prosjeku ima 80 zaposlenika, a zbog novonastale situacije zbog koronavirusa morali smo otpustiti više od pola radnika. Pedeset ljudi ostalo je bez posla! Pali smo na 32 zaposlenika”, ispričao je Boban iskreno i vrlo direktno.

‘Bili smo prisiljeni podići kredit’

Vlasnik je bez okolišanja opisao i kako trenutno izgleda dan u jednom hrvatskom restoranu.

“Vinodol zjapi prazan i otkazane su sve rezervacije. Suočeni s neodrživom situacijom, koja postaje sve ozbiljnija iz dana u dan, te produbljujući poslovni minus, bili smo prisiljeni podići kredit u banci kako bismo podmirili tekuće obveze, plaće i režije”, priča za Jutarnji i napominje da su upravo zbog ovakvih scenarija nužne Vladine mjere koje bi trebale amortizirati udar krize izazvane pandemijom.

Krenula su masovna otpuštanja

Inače, Vinodol nije izolirani slučaj, svako malo pristižu vijesti o jednako tragičnim ishodima u ugostiteljstvu. Tako gastro portal Kult Plave Kamenice piše o kompaniji na Kvarneru koja je navodno u jednom danu otpustila 50-ak radnika u nekoliko svojih restorana te o hotelskom lancu koji je “nedavno otpustio dvadesetak posto zaposlenih”. Telegram je ovih dana pričao s nekoliko ugostitelja koji redom govore da im je promet pao i 95 posto.

Vlada je danas na sjednici predstavila prijedloge mjera kojima bi se trebalo pomaći domaćem turizmu i ugostiteljima, a koje bi se za početak trebale donijeti u trajanju iduća tri mjeseca.

Nastavite čitati