Život

Ne šalimo se, neki ljudi na Facebooku doslovno prodaju zemljišta u amazonskoj prašumi. Naravno - ilegalno

Iz Facebooka su poručili da će to zaustaviti

Aerial view of burnt areas of the Amazon rainforest, near Boca do Acre, Amazonas state, Brazil, in the Amazon basin, on August 24, 2019. - President Jair Bolsonaro authorized Friday the deployment of Brazil's armed forces to help combat fires raging in the Amazon rainforest, as a growing global outcry over the blazes sparks protests and threatens a huge trade deal. (Photo by Lula SAMPAIO / AFP)
FOTO: AFP

Prošlog tjedna Facebook je objavio da će poduzeti korake za zaustavljanje ilegalne prodaje zemljišta Amazonske prašume na svojoj platformi, izvještava BBC News. Novinari BBC-ja otkrili su da se parcele brazilske Amazone prodaju putem oglasnika na društvenoj mreži Facebook, a mnoga od tih zemljišta su zaštićena i uključuju nacionalne šume, kao i parcele rezervirane za autohtone narode u regiji.

Facebook je u početku kazao da su spremni na suradnju s lokalnim vlastima ali nisu rekli da će i sami rješavati problem. Tehnološka tvrtka je prošloga tjedna na blogu objavila svoju novu politiku usmjerenu na rješavanje takve ilegalne prodaje. “Danas najavljujemo mjere za suzbijanje pokušaja prodaje zemljišta u ekološki očuvanim područjima u amazonskoj prašumi na Facebook Marketplaceu”, napisala je tvrtka u postu.

Uspoređuju podatke s međunarodnom bazom podataka

Ažuriranje pravila uključuje pregled popisa koji se pojavljuju na Facebook Marketplaceu i usporedba s međunarodnom bazom podataka o zaštićenim područjima koju vodi Svjetski centar za praćenje zaštite okoliša programa Ujedinjenih naroda za okoliš. “Ažuriramo našu trgovinsku politiku kako bismo izričito zabranili kupnju ili prodaju zemljišta bilo koje vrste u ekološki zaštićenim područjima putem Facebooka, Instagrama i WhatsAppa.”

Najava Facebooka slijedi jer se čini da prijetnje brazilskoj Amazoniji, od sječe i krčenja zemljišta, rastu. Krčenje šuma u zemlji koja čini 60 posto Amazone, je na vrhuncu, a nedavno izvješće Reutersa kaže da satelitski podaci ukazuju na to da je u rujnu došlo do blagog povećanja sječe šuma u odnosu na prošlu godinu.

Korak u pravome smjeru

Neki dovode u pitanje hoće li nova politika Facebooka biti učinkovito sredstvo za suzbijanje prodaje zaštićenih zemljišta. Brenda Brito, brazilska odvjetnica i znanstvenica za zaštitu okoliša sa Stanforda kaže za BBC News da Facebook ne zahtijeva od prodavača da navedu točnu lokaciju zemljišta koje prodaju.

“Ako prodavateljima ne postave obavezno navođenje lokacije prodavanog područja svaki njihov pokušaj blokiranja prodaje bit će pogrešan”, kaže Brito. Ipak, ekolozi vide ovu najavu kao korak u pravome smjeru iako mjera stiže malo kasno, kaže za BBC News Ivaneide Bandeira iz ekološke grupe Kandide.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu