Ne volite brokulu, kupus i prokulice? Šteta, znanstvenici misle da pomažu u liječenju bolesti masne jetre

Novo istraživanje sugerira da indol, spoj kojeg ima u određenom povrću, može pomoći u liječenju ovog stanja

ZADNJA IZMJENA: velj 14, 2020
Foto: Getty Images/iStockphoto

Glavna karakteristika nealkoholne bolesti masne jetre je nakupljanje masti u jetri. Novo istraživanje sugerira da indol, spoj kojeg ima u određenom povrću, brokuli, prokulici i kupusu, može pomoći u liječenju ovog stanja. Prema posljednjim podacima nealkoholna bolest masne jetre pogađa oko 25 posto svjetske populacije i glavni je uzrok kroničnih problema s jetrom.

Jedan od najznačajnijih rizika za ovu bolest je pretilost koja je i inače povezana s više sistemskih upala. Budući da su problemi jetre i pretilost tako rašireni, znanstvenici stalno traže nove, učinkovitije načine prevencije i liječenja.

Poboljšanje zdravlja

Nedavno su stručnjaci s teksaškog sveučilišta A&M ,u suradnji s kolegama iz drugih institucija, proveli studiju koja sugerira da indol može poboljšati stanje kod masne jetre, piše MNT.

“Na temelju ovog istraživanja vjerujemo da su zdrave namirnice visokog kapaciteta za proizvodnju indola ključne za sprečavanje nealkoholne bolesti masne jetre i blagotvorno djeluju na poboljšanje zdravlja”, kaže voditelj studije dr. Chaodong Wu.

To je još jedan primjer da promjena prehrane može pomoći prevenciji i liječenju bolesti.

Indol ne djeluje samo na jetru

Znanstvenici su otkrili da pojedinci većeg indeksa tjelesne mase imaju slabiju cirkulaciju indola i veće nakupljanje masti u jetri. Na pokusima na miševima pokazalo se da indol ne djeluje samo na jetru već i na stanice prisutne u crijevima potičući ih da šalju protuupalne signale.

Hrana s velikim kapacitetom proizvodnje indola ili lijekovi koji oponašaju njegovo djelovanje mogli bi biti nova terapija za liječenje nealkoholne bolesti masne jetre. “Ovaj prirodni spoj mogao bi imati presudnu ulogu u sprječavanju oštećenja jetre”, dodaje dr Wu.

Sprječavanje razvoja i napredovanja bolesti može ovisiti o prehrambenom pristupu kako bi osigurali da bakterije u crijevima omoguće učinkovito djelovanje indola i drugih metabolita.

Eva Benedik
Telegram autor
1921 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program