Ne znamo kako, ali dijeta s jabučnim octom opet je hit. Provjerili smo što znanost kaže o njoj

Recimo, u 2017. je to bila najpretraživanija tema na Googleu u području zdravlja

Apple cider vinegar vector flat icon, Flat design of salad dressing ingredient or organic food object sticker isolated on the plaid background, cute vector illustration
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Ne iznenađuje da ljudi svašta pretražuju po internetu. Iznenađuje, međutim, podatak da je najpretraživanija informacija na Googleu u 2017. godini koja se odnosi na zdravlje, bila “dijeta jabučnim octom”. Google piše da se jabučni ocat, u zdravstvene svrhe, koristi već stoljećima, piše Harvard Health Beat.

Otkud obnovljeni interes za ocat i što je najvažnije, djeluje li dijeta jabučnim octom? Jabučni ocat dolazi od zgnječenih jabuka, destiliranih koje zatim fermentiraju. Ocat se može konzumirati u malim količinama ili uzimati kao nadomjestak. Možda visokoj razini octene kiseline ili možda nekoj drugoj komponenti treba zahvaliti za pretpostavljene koristi za zdravlje.

Ljudi su sitiji jer im je mučno

Iako preporuke oko doziranja variraju, većina dijeta preporučuje uzimanje 1 do dvije čajne žličice prije ili za vrijeme jela. Tisuće godina spojeve koji sadrže ocat ljudi koriste zbog pretpostavljenih svojstava da liječe. Najopsežnija studija provedena je 2009. godine, na ljudima koji su pili 0,1 ili 2 žlice octa dnevno.

Nakon tri mjeseca, oni koji su uzimali ocat umjereno su izgubili na težini 1 do 2 kilograma i imali su niže trigliceride u odnosu na početak studije i na ljude koji nisu pili ocat. Jedna druga malena studija, utvrdila je da je konzumacija octa pomogla da se ljudi osjećaju više siti nakon jela, ali uglavnom zato jer im je mučno.

Može spriječiti rast šećera u krvi

Niti jedna od studija koje se pronalaze u medicinskoj literaturi nije pročuavala baš jabučni ocat. Ukratko, znanstveni dokazi da bi konzumacija octa, jabučnog ili neke druge vrste, bila pouzdano sredstvo gubitka prekomjerne težine, nema.

A s druge strane, neke studije sugeriraju da ocat može spriječiti rast šećera u krvi kod osoba sa stanjem predijabetesa i dijabetesa tipa II, blokiranjem apsorpcije škroba. Postoje i stvari na koje treba pripaziti ako uzimate jabučni ocat. Za puno prirodnih sredstava izgleda da ne postoji rizik pa je uobičajeni stav: zašto ne probati.

Treba pripaziti na nekoliko stvari

Ipak, za dijete s visokim udjelom octa ima nekoliko upozorenja. Ocat mora biti razrijeđen. Visoka kiselost može oštetiti zubnu caklinu ako ga pijete direktno, puno je bolji način uzeti ga kao začin salati. Ocat snižava razinu kalija. Ovo je osobito važno za ljude koji uzimaju lijekove koji snižavaju kalij, diuretike za visoki tlak. Ocat može promijeniti razinu inzulina.

Ljudi s dijabetesom moraju biti oprezniji ako se pridržavaju dijete s octom. Ako pokušavate smršavjeti, dijeta a jabučnim octom neće učiniti čuda. Trenutna popularnost dijete nije potkrijepljena dokazima. Čitate li o obećanjima neke nove dijete, uvijek je dobro imati dozu skepse.