Ne znamo kako će reagirati politički korektni SAD, ali njihovi znanstvenici tvrde da su žene bolji obiteljski liječnici

Pacijeti su manje trebali bolnicu i manje umirali kad su ih liječile žene

ZADNJA IZMJENA: velj 12, 2017
Foto: Seattle Municipal Archives/Flickr

Ako se odlučujete na promjenu obiteljskog liječnika, izaberite žensku osobu jer to čini veliku razliku, kažu znanstvenici sa Harvarda. Pacijenti umiru manje i manje trebaju bolničko liječenje, nego ako su njihovi liječnici muškarci, tvrdi studija.

Poslije pomnog praćenja i proučavanja podataka, ustanovljeno je da bez obzira na uzrok, pacijeti su manje trebali bolnicu i manje umirali ako je njihov liječnik bila žena. Iako je razlika bila samo pola posto, to je u totalu dodalo 32.000 pacijenata koji su dulje živjeli i nisu opet trebali bolničko liječenje.

Razlika je uočljiva kod nekih zdravstvenih stanja

Znanstvenici su pratili kartone pacijenata kroz tri godine, u Sjedinjenim državama, birajući nasumično uzorak od milijun pacijenata koji imaju zdravstveno osiguranje, iznad 65 godina i više, hospitaliziranih od 2011. do 2014. godine.

Razlika je bila osobito uočljiva kod nekih stanja, kao upale pluća, sepse, srčanog zastoja, kronične bolesti pluća, infekcije urinarnog trakta, akutnog zatajenja bubrega i gastrointestialnog krvarenje. Iako je studija rađena na starijim pacijentima, rezultati su primjenjivi i na mlađe, kaže Ashish Jha, znanstvenik koji je sudjelovao u izradi studije.

Ženski doktori češće osiguravaju preventivnu njegu

Pa što to ženski doktori rade, a muški ne? Znanstvenici su ustanovili da se ženski doktori uvijek čvrsto drže kliničkih uputa, češće osiguravaju preventivnu njegu i više su u komunikaciji orijentirani na pacijenta nego muški liječnici.

Studija ustvari kaže da je smrtnost manja jer se tu radi o predanijoj medicinskoj njezi, a da se rezulati čine bolji povezano sa spolom liječnika jer su žene te koje imaju prednost pa je manja smrtnost pacijenata kao i njihova potreba za bolnicom.

Eva Benedik
Telegram autor
1915 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program