Život

Neki afrički znanstvenici pokušavaju seizmologijom spasiti slonove od ljudi

Tim stručnjaka vjeruje kako slonovi komuniciraju kroz zrak i kroz tlo

FOTO: Diana Robinson/Flickr

Mogu li vibracije u tlu spriječiti slonove da dolaze u sukob s ljudima? Već ranije je bilo pokušaja da se te goleme životinje zastraši niskofrekvencijskim zvukovima kako ne bi ulazili u afrička sela, a znanstvenici sada razmišljaju da zvuku dodaju seizmičke signale u tlu.

Tim stručnjaka predvodi profesorica Sue Webbs sa sveučilišta Witts u Johanesburgu koja kaže da je cilj zaštititi sve, i slonove i ljude. “Slonovi mogu biti nevjerojatno destruktivni, osobito na farmama”, rekla je Webbs BBC-u. “Kada dođu jedu usjeve, ruše kuće, a mogu čak i ubiti ljude”, dodala je.

Želi snimiti slonovske pozive za uzbunu

Slonovi se osjećaju ugroženo
Slonovi se osjećaju ugroženo kad čuju pozive za uzbunu PROSon of Groucho/Flickr

Webbs smatra da svim dosadašnjim pokušajima odvraćanja slonova nedostaje ključan dio, seizmički signali. Njezina je pretpostavka da slonovi komuniciraju kroz zrak i kroz tlo i moguće je da prepoznaju lažne infrasonične pozive ako istovremeno ne osjete seizmičke signale.

Kako bi to provjerila, poslužila se treniranim životinjama iz organizacije Adventures With Elephants južno od Johannesburga.Ti slonovi na zapovijed počnu rikati, kao što psi reže kada im trener približi nešto što doživljavaju kao prijetnju.

Stručnjaci su na zemlju stavili uređaje za snimanje kako bi snimili specifičan seizmički otisak tog rikanja. Još je rano za konačne zaključke, ali već sada je jasno da postoji mjerljiv signal koji može putovati velikim udaljenostima, kaže Webbs i dodaje da je idući korak snimiti seizmičke signale povezane sa stvarnim slonovskim pozivima na uzbunu.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu